По следите на имотите на Людмила Очеретная - бившата жена на Путин Снимка: © Getty

Стотици физически лица и компании, свързвани с руския президент Владимир Путин и режима му в Кремъл, попаднаха под санкциите на ЕС, САЩ и Великобритания, след като Русия нападна Украйна преди почти година. Цялото обкръжение на Путин е включено в забранителните списъци, запорирано бе имущество за милиарди, отнети бяха луксозни имоти, яхти, активи.

Една жена обаче остана встрани от санкциите на САЩ и ЕС. Тя е Людмила Очеретная - бившата съпруга на Путин. Бракът им се разпадна през 2013 г. - след 30 години съвместен живот, започнал във времената, в които настоящият държавен глава гради кариера в КГБ. Няколко години след раздялата се разбра, че тя се е омъжила повторно - за бизнесмена Артур Очеретни, който е с 21 години по-млад от нея. Не липсват подозрения, че дори брачният съюз да е прекратен, финансовите отношения с руския президент може и да не са, пише "Политико".

Людмила и Артур инвестират в луксозни имоти в цяла Европа. През 2022 г. антикорупционната фондация на руския опозиционер Алексей Навални публикува филм за имуществото на Очеретни. Двойката притежава имоти в Южна Франция, Швейцария и Испания за десетки милиони евро.

Бившата г-жа Путина - според разследване на Ройтерс от 2017 г., е собственик на сграда от 17 век в центъра на Москва.

Дом Волконского на Воздвиженке (фото)

Домът на Волконски, притежаван от дядото на писателя Лев Толстой и смятан за вдъхновение за описанието на имението от романа "Война и мир", е ремонтиран с държавни средства и предаден на фондация на Людмила, наречена Център за развитие на руския език.

По-късно се преименува на Център за международни комуникации. Днес той се ръководи от новия ѝ съпруг. Имотът се отдава под наем и е огромен източник на приходи, като наематели са компании като руската банка ВТБ.

"Политико" пише, че приходите от сградата в сърцето на Москва близо до Кремъл, помагат за натрупване на капитал за европейските инвестиции.

По "следите" на имотите на семейство Очеретни тръгва екип на "Политико".

Една от спирките е апартамент на 20 минути пеша от плажа на Марбея - една от перлите на испанското крайбрежие на Коста дел Сол. Тъкмо се е появила информация, че жилището се продава. Това звучи като логичен ход - Людмила и Артур все още не са под санкциите на Вашингтон и Брюксел, но това може и да се промени.

Лондон вече включи бившата Путинова съпруга в своите ограничителни списъци, а дъщерите на Людмила и Владимир Путин отдавна са в тях.

Журналистът от "Политико" Хосе Баутиста посещава жилището в Марбея, което официално е собственост на Очеретни. Отваря му набит мъж, облечен във фланелка и с изразен руски акцент. Представя се като Владимир - бизнес партньор на Артур Очеретни. Казва, че би могъл да посредничи при сделка, ако някой се интересува от покупка на апартамента.

Имотът е струвал 1,1 милиона евро, когато е придобит през 2014 г. Оттогава цените са скочили значително. „Това е голям, голям апартамент“, казва Владимир. „Абсолютно нов е.“ Това всъщност е вторият имот в Марбея на семейството. Първият е купен преди сватбата от Артур - през 2011 г.

И двете жилища се намират в луксозен затворен комплекс, защитен от черни порти. На звънците извън оградите няма имена. През последните десетилетия районът се превърна в магнит за руските пари, според Хавиер де Луис, местен експерт по недвижими имоти. Около 3000 руснаци официално живеят в Марбея, но реалният брой е много по-голям.

„Много руснаци влагат парите си в имоти като инвестиция. Купуват, продават - това е източник на доходи", казва де Луис. За тези, които искат да прикрият незаконно придобити средства, пазарът на недвижими имоти предлага много възможности да се изперат пари.

В Марбея това се случва главно чрез закупуване на разрешителни за строеж на отделни къщи или по-големи проекти като хотели - и след това те се продават, преди работата да е започнала, обяснява схемата Луис. Друга често срещана стратегия в сектора на недвижимите имоти е тегленето на заем за имот и изплащането му предсрочно на вноски.

Има и още нещо - след 2013 г. испанското законодателство позволява да се издават разрешения за пребиваване в страната на онези чужденци, които инвестират най-малко 500 000 евро в испански недвижими имоти.

Тези така наречени златни визи предлагат неограничен достъп до пътуване в 27-те страни в Шенгенското пространство на ЕС и правото евентуално да кандидатствате за постоянно пребиваване в Испания.

Запитано дали Очеретни се е възползвал от тази схема, испанското вътрешно министерство насочва въпросите към външното министерство. То отказва да „разкрие лична информация на трети страни“, пише "Политико".

В крайна сметка екипът не бива допуснат до имота отвътре - т.нар. продажба е "отменена" в последващ разговор с мъжа, представящ се с името Владимир.

Темата за санкциониране на семейство Очеретни обаче стои, а украински организации я повдигнаха и гласно, както и антикорупционният фонд на Навални.

Международната работна група по руските санкции, известна като групата Йермак-Макфол, предлага членовете на семействата на санкционирани лица също да бъдат включени в списъка, за да се предотврати прехвърлянето на средства към тях - особено ако водят начин на живот, несъвместим с официалните им доходи, какъвто е случаят с фамилия Очеретни.

Няма публични доказателства, че Артур Очеретни е придобил незаконно богатството и имотите си, но тяхната стойност изглежда надхвърля известните му източници на доходи, твърди още "Политико" в статията си.

Върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел се очаква да представи предложение през юни, което ще позволи на блока да санкционира хора за корупция. Това би улеснило насочването към лица, които не допринасят пряко за войната в Украйна.

Швейцарската тайна и имота в Давос

През 2015 г., приблизително по същото време, когато се жени за Людмила, Артур Очеретни купува луксозен апартамент в Давос - мястото домакин на Световен икономически форум в Швейцария.

Обявен по време на покупката за около 3 милиона евро, апартаментът на Очеретни се намира в строга сива сграда. Той е само на един хвърлей от красиво езеро и е свързан чрез подземни тунели с извисяващия се хотел AlpenGold, давайки на обитателите му достъп до басейна на хотела и собствена стая за съхранение на ски екипировка.

Авторът на "Политико" посещава мястото през есента на 2022-ра. Там вижда име на пощенската кутия, както и събрали се писма. Местните жители разказват, че собственикът изпраща адвокат на годишните срещи на притежателите на имоти в сградата, така че няма да могат да разпознаят Артур Очеретни, ако го срещнат на улицата. Те не се притесняват кой е съседът, нито откъде са му парите и свързан ли е реално с Путин. „Не ми харесва това, което Путин прави в Украйна, но те имат пълното право да притежават апартамент тук“, е един от коментарите.

Друг съсед реагира така: „Не трябва да наказвате жена за действията на бившия ѝ съпруг“ каза още друг.

Фактът, че Артур Очеретни успява да си купи апартамент в Швейцария обаче е необичаен. Швейцарските закони ограничават чужденците да купуват къщи, освен при тесен набор от обстоятелства, като закупуване на ново строителство като ваканционен дом, каквото изглежда Очеретни е направил. Оказва се, че нито местната община, нито компаниите, занимаващи се с продажба и менажиране на имоти в Швейцария, следят произхода на парите за купените имоти.

Вила "Сузана" и роднините на Путин на френското крайбрежие

Едно от най-забележителните попълнения в имотното портфолио на фамилия Очеретни е ексцентрична къща в стил арт деко. Вила "Сузана" се намира на около 6 километра от курортния град Биариц, на югозападното крайбрежие на Франция. Закупена е през 2013 г. от Артур Очеретни. Най-близкият плаж е само на един хвърлей разстояние.

Вила "Сузана" не е единственият имот в града, свързван с руския президент. През 2012 г. Кирил Шамалов, тогавашният съпруг на Катерина Тихонова - най-малката дъщеря на президента и Людмила, купи къща в Биариц за 3,5 милиона евро - с изглед към морето. Дъщерята често ходи там допреди пандемията от COVID-19, твърдят съседи пред "Политико".

Покупката е направена чрез Sci Atlantic, компания за недвижими имоти, където Шамалов е директор. Къщата все още е собственост на фирмата, показва проверка на европейското издание, но е конфискувана от френските власти, след като ЕС наложи санкции на бившия съпруг на дъщерята на Путин - бивш, защото се разделят през 2018 г.

Очеретни обаче изглежда не са прекарвали много време в Биариц - и когато са го посещавали, обикновено са инкогнито. Местна жителка твърди, че около 2018-2019 г. е последният път, когато е чувала, че Людмила и мъжът ѝ са били там, а и вилата изглежда неподдържана. Никой от тях не е засичал някой да работи на обекта от февруари. „Откакто започна войната, това спря напълно“, казва съсед.

Но за разлика от имотите в Марбея и Давос, тези в Биариц станаха мишена на протести. През март, малко след като Кремъл нападна Украйна, двама руски активисти нахлуха в имението на Кирил Шамалов, смениха ключалките и казаха, че ще го използват за настаняване на украински бежанци. "Окупацията" приключи, след като полицията разби вратата.

И вила "Сузана" не остана незабелязана - варосаните стени около терена на имението на Очеретни осъмнаха една сутрин след началото на войната с надписи FUCK POUTINE и SLAVA UKRAINA („Слава на Украйна“) в ярко синьо и жълто - цветовете на украинското знаме. Макар стените да са пребоядисани, боята отдолу още прозира.

Френската държава е доста активна в налагането на санкции над обявените в европейските списъци за близки до Владимир Путин и режима му.

Правителството публикува информация кои имоти е замразило - това са поне 60 имота. През януари Генералната дирекция за конкуренция, потребителски въпроси и контрол на измамите в Париж обяви, че проверките на място са установили, че около 60 процента от агенциите за недвижими имоти във Френската Ривиера не си сътрудничат с властите и не проверяват дали нямат клиенти под санкции.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024