По стъпките на Обама: Байдън дава шанс на над половин милион имигранти да останат в САЩ Снимка: © Getty Images

12 години след началото на мащабната имиграционна реформа на Барака Обама Джо Байдън се готви да обяви програма, с която стотици хиляди имигранти могат да избегнат депортацията и да работят законно в САЩ.

Условието е те да са сключили брак с американски граждани и да са живели в страната най-малко 10 години към 17 юни, което по данни на американските власти прави около 500 хиляди души, основно мексиканци.

Мярката обхваща и около 50 хиляди деца на възраст под 21 години, които имат един родител с американско гражданство.

Тя предвижда съпругите и съпрузите, както и децата на американските граждани да могат кандидатстват за документи за постоянно пребиваване, без да се налага да напускат страната и да се разделят със семействата си.

След това ще могат да кандидатстват и за американско гражданство в рамките на 3 години.

Сега според американските закони нелегалните имигранти трябва да напуснат САЩ и от собствената си страна да подадат документи за пребиване, след като сключат брак с американски граждани.

В някои от случаите обаче забраната да се връщат в САЩ може да достигне до 10 години.

Промените, които Байдън ще обяви, ще позволят и на имигранти от т.нар. програма DACA (за деца имигранти), стартирала по инициатива на Барак Обама, да получават работни визи при облекчени условия.

Сегашните предложения идват само две седмици след като американският президент обяви нови ограничения, според които мигранти, заловени да преминават незаконно границата между САЩ и Мексико, може да получат отказ да кандидатстват за убежище и бързо да бъдат депортирани или върнати в Мексико.

Мярката беше сравнена с ограниченията, които предшественикът му Доналд Тръмп въведе и срещу които самият Байдън обяви, че ще се бори при встъпването си в длъжност през 2021 г.

Очакванията са сегашното му решение да бъде посрещнато от републиканците с критики, които обаче едва ли ще бъдат твърде остри заради опасенията да не изгубят гласоподаватели сред латиноамериканците преди изборите тази есен.

По данни от проучване на "Галъп", проведено през февруари тази години, 24% от американците посочват, че миграцията е най-сериозният проблем на страната сред общо 14 други теми като икономиката, инфлацията, престъпността и здравеопазването.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024