По-строги мерки у нас ще има при 1500 заразени на седмица Снимка: © Getty Images

По-строги мерки за ограничаване на коронавируса в България не се предвиждат на този етап – около тази теза се обединиха и здравният министър проф. Костадин Ангелов и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

В „Тази сутрин“ по bTV Ангелов уточни, че не се обмисля затваряне на училища и изграждане на КПП-та между градовете, както през пролетта. Пред NOVA Кантарджиев сподели, че решението за въвеждане на по-строги мерки няма да се взема на национално ниво, а от регионалните здравни инспекции. По думите му – на централно равнище може да се предприемат по-широки ограничения само ако заболелите през последната седмица са повече от 25 души на 100 хиляди от населението – тоест, около 1500 заразени на седмица.

„Решенията вече ще се взимат на регионално ниво. Областите се различават една от друга“, каза той.

Новите случаи на Covid-19 у нас са 216, а починалите за изминалото денонощие – 11. Според данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията – у нас през последните 14 дни са отчетени 2137 положителни проби. Цифрите сочат, че през последните две седмици в България броят на заразените е 30,5 на 100 хил. души от населението.

Според Кантарджиев – големият ръст през последните дни е факт. "Ако преди седмица 10 души заразяваха седем, сега 10 души заразяват 11", каза той. „През месец септември разпространението на вируса в България спадна до едно от най-ниските нива в Европейския съюз. Това доведе до неглижиране на мерките. Маските доказаха, че са ефективни. Няма една научна статия против тях. През ноември започва циркулацията на грипните вируси и ще има увеличаване на случаите на коронавирус и другите инфекции".

А здравният министър отчете, че ситуацията в момента е под контрол и няма здравна криза. „От всички европейски страни България е на 26 място по заболяемост от 29 държави – в ЕС и Европейското икономическо пространство. Преди бяхме на второ място. Хората могат да бъдат спокойни, че всичко се случва по начина, по който трябва да се случи“.

„Броят на болните през последните два месеца в лечебните заведения не е променян – те са около 750, а около 45-50 се намират в интензивни структури“, отчете здравният министър.

Той обясни, че брифингите за коронавируса се връщат и именно Ангелов ще ги води, заедно с представители на Националния оперативен щаб. „Искаме към хората да стига истина, а не спекулация“, каза здравният министър и добави, че пресконференциите ще бъдат в четвъртък в здравното министерство – от 10 или 10:30 ч.

„Към момента мерките са носене на маски на закрито, спазване на дистанция и дисциплина, дезинфекция“, съобщи Ангелов. Той добави, че депутатите в Народното събрание трябва да носят маски. „Обясних го много ясно. В България правилата важат за всички. Всеки, който ги нарушава, ще бъде санкциониран – това е принцип“.

Добави, че ще има глоби за нарушаване на противоепидемичните мерки при учредяването на партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“ и за още две събития – провеждането на Конгреса на БСП и посещението на Бойко Борисов в Ловеч.


Прочетете още:

Лекарства от машина: Защо блокираха проекта на бивш член на партията на Марешки

Новите Covid-мерки: Бунт срещу маските в гръцките училища и обратният подход на Белгия

Само шведите го могат: Защо Covid-моделът им е опасен за Великобритания


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024