Снимка: © Getty Images

По-строги мерки за ограничаване на коронавируса в България не се предвиждат на този етап – около тази теза се обединиха и здравният министър проф. Костадин Ангелов и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

В „Тази сутрин“ по bTV Ангелов уточни, че не се обмисля затваряне на училища и изграждане на КПП-та между градовете, както през пролетта. Пред NOVA Кантарджиев сподели, че решението за въвеждане на по-строги мерки няма да се взема на национално ниво, а от регионалните здравни инспекции. По думите му – на централно равнище може да се предприемат по-широки ограничения само ако заболелите през последната седмица са повече от 25 души на 100 хиляди от населението – тоест, около 1500 заразени на седмица.

„Решенията вече ще се взимат на регионално ниво. Областите се различават една от друга“, каза той.

Новите случаи на Covid-19 у нас са 216, а починалите за изминалото денонощие – 11. Според данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията – у нас през последните 14 дни са отчетени 2137 положителни проби. Цифрите сочат, че през последните две седмици в България броят на заразените е 30,5 на 100 хил. души от населението.

Според Кантарджиев – големият ръст през последните дни е факт. "Ако преди седмица 10 души заразяваха седем, сега 10 души заразяват 11", каза той. „През месец септември разпространението на вируса в България спадна до едно от най-ниските нива в Европейския съюз. Това доведе до неглижиране на мерките. Маските доказаха, че са ефективни. Няма една научна статия против тях. През ноември започва циркулацията на грипните вируси и ще има увеличаване на случаите на коронавирус и другите инфекции".

А здравният министър отчете, че ситуацията в момента е под контрол и няма здравна криза. „От всички европейски страни България е на 26 място по заболяемост от 29 държави – в ЕС и Европейското икономическо пространство. Преди бяхме на второ място. Хората могат да бъдат спокойни, че всичко се случва по начина, по който трябва да се случи“.

„Броят на болните през последните два месеца в лечебните заведения не е променян – те са около 750, а около 45-50 се намират в интензивни структури“, отчете здравният министър.

Той обясни, че брифингите за коронавируса се връщат и именно Ангелов ще ги води, заедно с представители на Националния оперативен щаб. „Искаме към хората да стига истина, а не спекулация“, каза здравният министър и добави, че пресконференциите ще бъдат в четвъртък в здравното министерство – от 10 или 10:30 ч.

„Към момента мерките са носене на маски на закрито, спазване на дистанция и дисциплина, дезинфекция“, съобщи Ангелов. Той добави, че депутатите в Народното събрание трябва да носят маски. „Обясних го много ясно. В България правилата важат за всички. Всеки, който ги нарушава, ще бъде санкциониран – това е принцип“.

Добави, че ще има глоби за нарушаване на противоепидемичните мерки при учредяването на партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“ и за още две събития – провеждането на Конгреса на БСП и посещението на Бойко Борисов в Ловеч.


Прочетете още:

Лекарства от машина: Защо блокираха проекта на бивш член на партията на Марешки

Новите Covid-мерки: Бунт срещу маските в гръцките училища и обратният подход на Белгия

Само шведите го могат: Защо Covid-моделът им е опасен за Великобритания


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Марин Петков, смисълът на оживелите фасади и изкуството с кауза

Когато хората не отиват при каузите, каузите отиват при хората