По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Владимир Путин прекара уикенда си на посещение в два от окупираните от Русия украински района - Мариупол и Крим, според руските медии. Изненадващите му визити подновиха съмненията, че руският лидер може би използва двойници за своите публични изяви, а най-голямото доказателство на вярващите в тази теория е една конкретна част от тялото на президента - неговите уши.

Изданието "Insider" тръгва по следите на тази теория. То се спира на публикация на Петро Андрюшченко, съветник на украинския кмет на окупирания Мариупол. Той пише в канала си в Telegram, че "Путин или един от неговите двойници" е направил нощно посещение в окупирания регион.

Въпреки че твърденията за двойника на Путин се доближават до конспиративните теории, някои намират в тях елементи на истина. В този случай истината може би се крие в ушите на руския президент.

Генерал-майор Кирил Буданов, ръководител на военното разузнаване на Украйна, твърди в интервю за британския таблоид "Daily Mail", че руският лидер използва екип от двойници, за да прикрие потенциална загуба на контрол в Кремъл.

По думите му "копията" са били засичани да заместват руския държавен гласа само при "специални случаи", но след началото на войната в Украйна това се превърнало в "обичайна практика".

"Знаем конкретно за трима души, които продължават да се появяват, но колко точно са всички, не знаем. Всички те са си направили пластични операции, за да си приличат", твърди Буданов пред изданието.

Той смята, че двойниците могат лесно да бъдат разпознати от оригинала си. Това, което ги издава, според него, са техният ръст, жестикулирането и езикът на тялото. Но най-вече ушните миди, тъй като "те са уникални за всеки човек".

Буданов повтаря тезата си и в интервю от август 2022 г. пред украинския телевизионен канал "Гроши". Тогава той казва, че ушната мида е различна при всеки човек и няма как "да бъде повторена", но не дава конкретни доказателства за това, че Путин използва дубльор.

Ушите - доказателство или конспирация?

Твърденията на Буданов за двойниците на руския президент не могат да бъдат проверени, но ушите като белег са използвани като съдебно доказателство и тази употреба е документирана от десетилетия, пише "Insider".

От 50-те години на миналия век структурата и размерите на ушите се използват от криминалистите за идентифициране на заподозрени в престъпления. В научните среди също има съгласие, че ушите всъщност са уникални за всеки човек и дори могат да служат като по-ефективен инструмент за идентификация от пръстовите отпечатъци.

През 2018 г. американският онлайн вестник "International Business Times" нарича идеята, че Путин използва двойници, "една от най-необичайните конспиративни теории". Това е във връзка с редица снимки в социалните мрежи по това време, които също се фокусират върху ушите на Путин и анализират всички възможни улики.

"С напредването на възрастта ухото ви не се променя - то просто се уголемява, но пропорциите остават същите", казва Марк Никсън, експерт по компютърно зрение и водещ изследовател в областта на разпознаването на уши.

Потребителите в Twitter предполагат, че визитата в Украйна е осъществена от дубльор на руския президент. Те сравняват извивките на ухото му от предишни събития с тези от посещението му в Мариупол и Крим.

Други улики

Междувременно създателите на канала NEXTA също се усъмниха дали това, което се вижда на кадрите от визитата в окупираните райони на Украйна, наистина е руският държавен глава, като спекулират, че двойникът носи маска. Друг потребител намира за нелогичен факта, че Путин шофира по улиците на окупирания украински град.

"Очевидно е, че това е дубльор на Путин, който шофира. Защо ИСТИНСКИЯТ президент на Русия, 70-годишен мъж, би карал собствената си кола в окупиран град, който не познава, посред нощ, само за да "види" какво се случва?", пита мъжът.

Други пък се спират на друга част от тялото му и смятат, че брадичката също издава двойниците.

Конспирациите за актьори, които заместват политици, не са нещо ново. Преди месец украинският президент Володимир Зеленски беше обект на подобни подозрения, като някои се усъмниха, че не той е отишъл в Белия дом, за да се срещна с американския си колега Джо Байдън.

За други лица в хода на историята също се е спекулирало без доказателство, че използват двойници, включително Саддам Хюсеин, Адолф Хитлер, кралица Елизабет и Ким Чен Ун. Тези теории често са свързани със слухове за влошено здраве или други слабости, които биха попречили на политиците да изпълняват своите лидерски задължения.

До момента обаче нито една от тези теории не е потвърдена, а спекулациите продължават.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024