Почина българският патриарх Неофит Снимка: © Getty Images

Българският патриарх Неофит е починал днес. Кончината му беше обявена на страницата на Светия синод.

"След продължително боледуване във Военномедицинска академия в 22:22 часа, вследствие на многоорганна недостатъчност, се представи в Господа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, " съобщават от Светия синод.

За смъртта на патриараха са уведомени президентът, министър-председателят Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел.

"С дълбока скръб прекланям глава в памет на Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски!Кончината на Предстоятеля на Българската православна църква е огромна загуба за нея и за българския народ. С всеотдайното си духовно служение на Бога и на Православието Патриарх Неофит се утвърди и като крепител на българската нация и нашата държава.Бог да го прости и упокои душата му! Вечна и блажена да бъде неговата памет!" написа в официалния си профил във Фейсбук президентът Румен Радев.

От месеци патриархът беше във Военномедицинска академия заради белодробно заболяване.

През октомври 2023 година Неофит навърши 78 години. За влошеното му здравословно състояние се предполагаше отдавана. Той влизаше в болница поне веднъж в годината за прегледи заради хронични болести.

През 2022 г. счупи крак при падане в Богословския факултет. През 2014 претърпя и сърдечна операция, заради която беше под редовно лекарско наблюдение.

Неофит бе избран глава на Българската православна църква на 24 февруари 2013 г. след смъртта на патриарх Максим, който поина на 10 ноември 2012 г. Преди това Неофит беше русенски митрополит.

През 2015 г. президентът Росен Плевнелиев го награждава с орден "Стара планина" първа степен за изключителния му принос към България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: