Почина Инди Грегъри - бебето, чиито родители не успяха да се преборят със съда в Англия

8-месечната Инди Грегъри, родена с тежко нелечимо генетично заболяване, е починала през нощта на 13 ноември.

Детето трябваше да бъде изключено от животоподдържащата апаратура заради решение на съда, което родителите оспорваха до последно.

В съдебния спор се намеси дори премиерът на Италия Джорджа Мелони, тъй като ватиканската болница в Рим "Младенецът Исус" предложи да транспортира на свои разноски бебето и да се опита да му даде допълнително лечение.

Окончателното решение на съда във Великобритания обаче беше, че удължаването на живота на детето е обречено и има повече недостатъци, отколкото предимства. Момиченцето е издъхнало в ръцете на майка си, в хоспис, както съдът разпореди.

Бащата на Инди Дийн Грегъри съобщи за смъртта на своята дъщеря, като каза, че изпитва гняв и срам от начина, по който Здравната служба и съдът са се отнесли към семейството.

"Те отнеха не само шанса за по-дълъг живот на Инди, но отнеха и достойнството ѝ, като не разрешиха да почине в семейния дом. Те успяха да отнемат тялото и достойнството на Инди, но никога няма да отнемат нейната душа", се казва в позицията на родителите ѝ.

Инди се ражда през февруари 2023 г. с рядка митохондриална болест, заради която имаше нужда от животоподдържащо лечение.

Лекарите ѝ твърдяха, че детето трябва да бъде оставено да почине, защото страда от силна болка заради инвазивната терапия.

Делото предизвика международен отзвук, след като Италия предложи гражданство на бебето, за да може то да се прехвърли на лечение в Рим.

Апелативният съд във Великобритания обаче отказа да разреши трансфера и разпореди спирането на поддържащите апарати да стане в местна болница или хоспис, а не в дома на семейство Грегъри.

Случаят с бебето Инди: Кой решава дали нелечимо болно дете ще продължи да живее?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024