Почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим в "Белене" с поклонение Снимка: © Община Белене/belene.bg

Днес ще се проведе годишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в бившия концлагер "Белене".

То започва в 11:30 ч. на дунавския остров Персин. Събитието ще бъде открито от президента на България (1997-2002) Петър Стоянов. Специален гост ще бъде писателката Теодора Димова, а актьорът Руси Чанев ще бъде водещ на възпоменателното събитие.

В честването ще се включи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Почитането на жертвите на комунистическата диктатура в "Белене" е организирано от инициативна група от публични личности и организации. Очаква се за честването да се съберат над 400 души от цялата страна и чужбина.

Единственото необходимо нещо за допускането на остров Персин е участниците да носят документ за самоличност, който се изисква при преминаването през портала на затвора в Белене. Организаторите са осигурили безплатен транспорт с микробуси до бившия лагер и обратно.

Лагерът "Белене" функционира в периода 1949-1987 г. с различни прекъсвания и е най-големият лагер за изолация и пречупване на противниците на Българската комунистическа партия в страната.

Там са депортирани много от противниците на комунистическия режим в Народна република България - опозиционери, офицери, предвоенни министри, индустриалци, демократи, духовници и военнопленници от различен произход.

Смята се, че през него преминават най-малко 15 000 души, а жертвите му са стотици.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024