Почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим в "Белене" с поклонение Снимка: © Община Белене/belene.bg

Днес ще се проведе годишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в бившия концлагер "Белене".

То започва в 11:30 ч. на дунавския остров Персин. Събитието ще бъде открито от президента на България (1997-2002) Петър Стоянов. Специален гост ще бъде писателката Теодора Димова, а актьорът Руси Чанев ще бъде водещ на възпоменателното събитие.

В честването ще се включи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Почитането на жертвите на комунистическата диктатура в "Белене" е организирано от инициативна група от публични личности и организации. Очаква се за честването да се съберат над 400 души от цялата страна и чужбина.

Единственото необходимо нещо за допускането на остров Персин е участниците да носят документ за самоличност, който се изисква при преминаването през портала на затвора в Белене. Организаторите са осигурили безплатен транспорт с микробуси до бившия лагер и обратно.

Лагерът "Белене" функционира в периода 1949-1987 г. с различни прекъсвания и е най-големият лагер за изолация и пречупване на противниците на Българската комунистическа партия в страната.

Там са депортирани много от противниците на комунистическия режим в Народна република България - опозиционери, офицери, предвоенни министри, индустриалци, демократи, духовници и военнопленници от различен произход.

Смята се, че през него преминават най-малко 15 000 души, а жертвите му са стотици.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И в затвора, и в ареста - Евелин Банев се яви в съда заради чуждестранните присъди

Вече е образувано дело за кумулиране на трите му присъди

14:15 - 28.06.2024
Важно днес

Калин Стоянов: Брендо може да е влязъл в България преди 2 години. С онзи таен самолет

Тогава сегашният вътрешен министър е директор на ГДБОП

13:01 - 28.06.2024