Почти бой в парламента: БСП щурмува трибуната в защита на комунистическия режим (Видео) Снимка: © Screenshot

50-ото Народно събрание роди нов скандал, който почти прерастна във физическа саморазправа. Ябълката на раздора се оказа декларация, която осъжда комунистическия режим и извършените от него престъпления.

Депутатите от БСП Георги Свиленски и Борислав Гуцанов се щурмуваха пленарната трибуна в опит да отнемат силово думата на съпредседателя на ПП-ДБ Атанас Атанасов. Той излезе, за да прочете декларация от името на парламентарната си група, в която цитираше части от действащ закон, който обявява комунистическия режим за престъпен.

Той изчете всички престъпления, извършени от социалистическия режим в България, включително "злоупотреба с възпитанието, орбазованието и културата и отнемането на възможността за свободна изява на политическа воля".

Декларацията на Атанасов ядоса народните представители от БСП, като Свиленски и Гуцанов скочиха към пленарната трибуна и застанаха заплашително от двете страни на депутата от ПП-ДБ. Те се опитваха да прекъснат речта му, като го репликираха на всяко изречение, а в един момент дори извъртяха и микрофоните от банката, за да заглушат Атанасов.

Председателят на Народното събрание Рая Назарян не успя да овладее ситуацията. На няколко пъти тя помоли представителите на БСП да слязат от трибуната и да се върнат на местата си, но Свиленски ѝ се провикна: "Няма да слезем!". Намесиха се и квестори, които застанаха да пазят Атанасов от двете страни.

През това време камерите в залата уловиха реакцията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който се усмихваше, докато гледа разиграващата се сценка, а депутатите на "Възраждане" се смееха открито и дори ръкопляскаха.

Заради напрежението в залата председателят на парламента обяви 10-минутна почивка. След нея съпредседателят на ПП-ДБ продължи с декларацията си срещу комунистическия режим. Той обясни, че причината за нея е предложението на служебния кабинет да връчи най-високия орден "Стара планина" на бившия член на политбюро на ЦК на БКП и бивш министър на културата от времето на социализма - Георги Йорданов.

"Уважаеми колеги, демокрацията означава, освен всичко друго, да бъдеш толерантен към позицията на опонента. Аз никога не съм скачал тук на трибуната, когато хората от бившата комунистическа партия са защитавали техните интереси", каза Атанасов.

Депутатът от ПП-ДБ определи предложението за връчване на орден на Йорданов като "абсурдно": "Вярно е, че минаха 35 г. от смъкването на комунистическия режим, но българските граждани трябва да имат оценка за това какво се е случвало за тези 45 г., когато са съсипвани съдби на хора в държавата", допълни той.

Предложението за връчването на ордена е на Министерството на културата и е по повод 90-годишнината на Георги Йорданов. То е направено от служебния министър на културата Найден Тодоров, но президентът Румен Радев все още не е издал указ за връчването на отличието.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Намерена е черната кутия на катастрофиралия самолет

Разследват две основни версии - технически проблем или пилотска грешка

19:12 - 13.09.2024
Важно днес

Регистриран е първи случай на холера у нас от 103 г. насам

Заболелият не е посещавал обществени места, включително ресторанти и др.

18:35 - 13.09.2024
Текстове от партньори

А1 вече приема предварителни поръчки за новия iPhone 16

Доставките към клиентите на телекома ще започнат от 20 септември

17:53 - 13.09.2024
Важно днес

ББР е погасила заем на "Булгартабак" срещу сгради и имоти

Не е ясно каква е стойността на обезпеченията, нито каква част от дълга покриват

17:22 - 13.09.2024
Технологии

Русия произвежда нов дрон с китайски двигател

Оръжието е с голям обсег, показват разузнавателни данни

16:56 - 13.09.2024
Култура

Хайде на кино: Киносалони ще прожектират всички филми на цени от 5 лв този уикенд

Вижте в кои киносалони важи намалението

16:13 - 13.09.2024
Важно днес

Двама пилоти са загинали при катастрофата край "Граф Игнатиево"

Самолетът е бил технически изправен, заяви командир Димитър Петров от ВВС

15:58 - 13.09.2024