Нов скандал с ФИФА: Капитаните на Англия и Германия са заплашвани с изгонване заради LGBT-лента Снимка: © Getty Images

Световното първенство по футбол в Катар навлезе в нова конфронтационна фаза между отборите, ФИФА и домакините.

На втория ден от турнира Футболната асоциация успя да принуди Англия, Германия и още пет държави-участници в турнира да се откажат от идеята си да демонстрират солидарност с LGBTQ-общността по време на мачовете.

  • Капитаните на националните отбори смятаха да носят емблема на кампанията OneLove в защита на правата на хората с различна сексуалност.
  • Това обаче се възприема като провокация срещу ислямските закони на Катар - държавата-домакин - която има дълга история на нарушения на основни човешки права, включително при подготовката на Световното.
  • ФИФА първо възнамеряваше да наложи на отборите да носят ленти с "обществени лозунги" по различни теми в кръговете - "Футболът обединява света", "Да спасим планетата", "Да пазим децата", "Споделете храната", "Образование за всички", "Футбол за училищата", "Без дискриминация", "Бъдете активни", и подобни.
  • Националните отбори на 7 европейски държави се противопоставиха на подмяната на техния избор на ленти. Накрая обаче ФИФА ги е разубедила, и то със сила.

"ФИФА беше много ясна, че ще наложи спортни санкции, ако нашите капитани носят лентите на терена", се казва в обща декларация на Футболните съюзи на Англия, Уелс, Белгия, Дания, Германия, Нидерландия и Швейцария.

"Като национални федерации ние не можем да поставим играчите си в позиция, при която биха могли да понесат спортни санкции - включително с вдигане на картони - затова поискахме капитаните да не се опитват да носят тези ленти по време на мачовете от Световното първенство.

7-те нации заявяват, че са били готови да платят финансови глоби, които можеше да им бъдат наложени за предполагаемо неспазване на правилата за спортна екипировка.

Те обаче не желаят да рискуват изгонването на капитаните им от двубои.

  • В позицията се заявява, че ФИФА е оставила отборите без полезни ходове. Световната асоциация е получила предварително известие от тях за намерението им да носят лентите с цветовете на дъгата още през септември, но не им е отговорила.
  • Едва сега става ясно, че играчите може да бъдат санкционирани лично.

Скандалите около Световното първенство в Катар не са спирали още от изненадващото предоставяне на домакинството им през 2010 г.

ФИФА е остро критикувана заради корупционното решение и заради факта, че продължава да затваря очите си за сигналите за сериозни нарушения - включително нечовешка експлоатация на работниците, които са изграждали стадионите за Световното.

полупразните трибуни на стадиона в доха Световното на абсурдите: Празни трибуни и антирекорд за Катар

Президентът на ФИФА Джани Инфантино Президентът на ФИФА се опита да защити Световното в Катар: "Чувствам се арабин, гей и мигрант"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Политика

Кой ще прави избори или как ГЕРБ оглави почти всички районни избирателни комисии

В 26 от 31 комисии съставът е определен служебно от ЦИК - в полза на ГЕРБ и ДПС

11:03 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024