Подновяват разследването на смъртта на военния пилот Валентин Терзиев Снимка: © Военновъздушни сили

Военно-апелативният съд отмени прекратяването на разследването за смъртта на военния пилот Валентин Терзиев, съобщи БНТ.

Терзиев загина по време на нощно учение с изтребител МиГ-29 на 9 юни 2021 г. в морето край Шабла.

По досъдебното производство бяха обвинени двама военни за причиняване на смърт заради немарливост - полк. Методи Орлов, който отговарял за стрелбите на пилотите по време на учението, и полк. Юрий Луканов – заместник-началник на Щаба на ВВС по операциите.

Орлов беше подведен под отговорност за това, че не e забранил на Терзиев да проведе стрелба след снижаването на самолета му под критично ниско ниво, както и за материалната загуба на изтребителя МиГ-29, оценен на най-малко 9 млн. лв.

Още преди 2 години вдовицата на Терзиев Димитрина Попова твърдеше, че Орлов ще бъде оправдан, защото е обвинен за отговорности, които не са негови.

По думите ѝ отговорни за фаталния край са командирът на ВВС генерал майор Димитър Петров, заместникът му Петьо Мирчев, шефът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев и полк. Юрий Луканов.

„Полковник Юрий Луканов е по-отговорен за действието и изпълнението на задачата, като най-отговорен и ръководител на учението ген. Димитър Петров, защото е негова отговорността да следи провеждането на цялостното учение и на подготовката, която аз все още не знам дали е била въобще обект на разследване“, каза още преди месеци Попова, цитирана от специализирания правен сайт NewsLex.bg

Тогавашният главен секретар на Румен Радев - Димитър Стоянов (министър на отбраната между август 2022 и юни 2023 г., когато беше повдигнато обвинението) побърза да обяви, че Методи Орлов ще бъде обявен за невинен.

През септември миналата година Военната прокуратура прекрати разследването с мотив, че не може да се търси дисциплинарна отговорност от длъжностни лица от Военновъздушните сили заради изтекла давност.

Сега военните магистрати заявяват, че то трябва да продължи, тъй като прекратяването на разследването е било необосновано и преждевременно.

Месеци по-късно Военно-апелативният съд отбелязва, че от постановлението не става ясно дори коя от двете хипотези е приела прокуратурата, – че деянието не е извършено или че не съставлява престъпление, пише Mediapool.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024