Подновяват разследването на смъртта на военния пилот Валентин Терзиев Снимка: © Военновъздушни сили

Военно-апелативният съд отмени прекратяването на разследването за смъртта на военния пилот Валентин Терзиев, съобщи БНТ.

Терзиев загина по време на нощно учение с изтребител МиГ-29 на 9 юни 2021 г. в морето край Шабла.

По досъдебното производство бяха обвинени двама военни за причиняване на смърт заради немарливост - полк. Методи Орлов, който отговарял за стрелбите на пилотите по време на учението, и полк. Юрий Луканов – заместник-началник на Щаба на ВВС по операциите.

Орлов беше подведен под отговорност за това, че не e забранил на Терзиев да проведе стрелба след снижаването на самолета му под критично ниско ниво, както и за материалната загуба на изтребителя МиГ-29, оценен на най-малко 9 млн. лв.

Още преди 2 години вдовицата на Терзиев Димитрина Попова твърдеше, че Орлов ще бъде оправдан, защото е обвинен за отговорности, които не са негови.

По думите ѝ отговорни за фаталния край са командирът на ВВС генерал майор Димитър Петров, заместникът му Петьо Мирчев, шефът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев и полк. Юрий Луканов.

„Полковник Юрий Луканов е по-отговорен за действието и изпълнението на задачата, като най-отговорен и ръководител на учението ген. Димитър Петров, защото е негова отговорността да следи провеждането на цялостното учение и на подготовката, която аз все още не знам дали е била въобще обект на разследване“, каза още преди месеци Попова, цитирана от специализирания правен сайт NewsLex.bg

Тогавашният главен секретар на Румен Радев - Димитър Стоянов (министър на отбраната между август 2022 и юни 2023 г., когато беше повдигнато обвинението) побърза да обяви, че Методи Орлов ще бъде обявен за невинен.

През септември миналата година Военната прокуратура прекрати разследването с мотив, че не може да се търси дисциплинарна отговорност от длъжностни лица от Военновъздушните сили заради изтекла давност.

Сега военните магистрати заявяват, че то трябва да продължи, тъй като прекратяването на разследването е било необосновано и преждевременно.

Месеци по-късно Военно-апелативният съд отбелязва, че от постановлението не става ясно дори коя от двете хипотези е приела прокуратурата, – че деянието не е извършено или че не съставлява престъпление, пише Mediapool.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Президентът на Иран е претърпял инцидент с хеликоптер

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024