МВР започна две проверки около починалия „брат Галев“ Снимка: © Screenshot/@Nova

МВР започна две проверки, свързани с починалия Ангел Христов, познат като единия от двамата „братя Галеви“. Стартирането на разследване доведе до отлагане на планираното за днес погребение.

Първата проверка е за това как е влязъл в страната, при положение че той се издирва с червен бюлетин от Интерпол, срещу него има присъда и следва да бъде арестуван от гранична полиция. Втората проверка е свързана с работата на полицията в Кюстендил – ще трябва да се изясни защо местната структура на МВР не е придобила информация, че Христов е в дома си в кюстендилското село Ресилово.

„Тялото е закарано за аутопсия. Предприети са процесуални действия за изясняване на всички обстоятелства, свързани с установяване на самоличността и влизането му в страната. Работата се осъществява под надзора на Окръжна прокуратура – Кюстендил“, се казва в официално съобщение на МВР.

Късно в събота стана ясно, че избягалият от България преди повече от десет години Ангел Христов, се е върнал тайно в страната и е починал в дома си в Ресилово.

Ангел Христов-Геле Издирваният с червена бюлетина от Интерпол "брат Галев" е починал в България

Двамата със съдружника му Пламен Галев бяха осъдени за организирана престъпна група задочно, тъй като при произнасянето на присъдата вече бяха напуснали страната. Те бяха обявени за издирване и с червена бюлетина на Интерпол.

Сега прокуратурата е образувала две досъдебни производства:

  • Едното трябва да установи дали починалият действително е Ангел Христов и каква е причината за смъртта му, заради което и тялото е докарано в София за аутопсия.
  • Второто разследване трябва да установи помагал ли е някой на Христов да се укрие в дома си в Ресилово и от колко време.

Първончалната информация гласи, че Христов е починал от инфаркт, след като дни по-рано се е върнал тайно дома си.

Познатите като братя Галеви избягаха от страната през 2012 г. - непосредствено преди да получат окончателни присъди от Върховния съд съотвено от 5 и 7 г. затвор за рекет и изнудване. Издадената червена бюлетина за издирване от Интерпол е с давност до 2024 година.

Връщането на Ангел Христов в страната след повече от десетилетие съвпада със стартирането на собствен строителен бизнес от неговите деца Елен и Виктор. Справка в Търговския регистър показва, че двамата са регистрирали съвместна фирма „Бул-Гая Груп“ в началото на май 2023 г., чрез която да правят жилищни сгради и офис центрове в България и чужбина.

Фирмата е с капитал от едва 2000 лв., а според официалната информация наследниците на Христов не разполагат с никакво имущество.

Смъртта на Ангел Христов идва непосредствено след убийството на друга знакова фигура от криминалните среди – Красимир Каменов-Къро, който е бивш съдружник на Христофорос Аманатидис – Таки, с коготов Галеви пък имаха няколко общи фирми.

Красимир Каменов-Къро Кой е Красимир Каменов-Къро - бизнесменът, замесен в "заговор" срещу Гешев

Любопитна подробност е и, че настоящият ръководител на ДАНС Пламен Тончев, преди да заеме този пост, между 2020 и 2021 г., е директор на Териториалната дирекция „Национална сигурност” в град Кюстендил.

Казусът с тайното завръщане на осъдения и издирван от Интерпол Ангел Христов в България поставя под въпрос готовността на България за влизане в Шенген. „Не става дума за едно конкретно издирване, а за способността и желанието на МВР да си върши работата“, коментира в свой пост в Twitter депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов в този контекст.

Като народен представител, той ще отправи няколко конкретни въпроса към органите на реда, включителни имало ли е разрешение от съда за използване на трафични данни за установяване на местоположение; включвал ли е устройство със сим-карта на свое име на територията на страната; има ли регистрирани договори на адреса му след началото на издирването (напр. за интернет); има ли битови сметки на този адрес и полицията следила ли е за такива?

Отделно възниква и въпросът как Ангел Христов се е прибрал в дома си, при положение че през 2021 г. Кюстендилският окръжен съд уважи искането на антикорупционната комисия (КПКОНИ) за конфискация в полза на държавата на всички имоти, принадлежали на братя Галеви – в това число и въпросната резиденция в село Ресилово.

Кметът на селото Мариана Доцина коментира днес, че досега не е виждала никой от братя Галеви и е разбрала от медиите за смъртта на Ангел Христов. Пред БНТ тя каза, че не му е издавала и удостоверение за смърт. По думите ѝ за момента органите на МВР са поискали от нея единствено информация за местоположението на имота му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Живот

Рап битката между Дрейк и Кендрик Ламар - обиди, педофилия и тайни деца

Музикалните издания Billboard и Rolling Stone я обявиха за Гражданската война на рапа

10:16 - 06.05.2024