Пола за 3800 долара на Dior се оказа "вдъхновена" от китайска носия Снимка: © Canva/Getty

Пола от новата колекция на Dior може да се окаже копие на традиционно китайско облекло от далечното минало. Луксозната френска модна къща е обект на критики заради обвинения в културно присвояване, разказва CNN. Според редица китайски потребители в социалните мрежи пола на стойност от 3800 долара е вдъхновена от вековна традиционна дреха.

Полата от вълна и мохер предизвика сравнения с историческо китайско облекло, известно като "mamianqun" или "пола тип конско лице", въпреки че френската модна къща я описва като "отличителен силует на Dior".

Спорът започна по-рано този месец, когато китайски граждани и държавни медии обвиниха марката, че не е признала предполагаемото вдъхновение зад дизайна. В неотдавнашна редакционна статия в официалния вестник на Комунистическата партия се казва, че Dior "безсрамно" е представил полата като оригинално творение, а възмущението в социалните мрежи е определено като "напълно разбираемо".

Възмущението се пренесе и по улиците на Париж миналата събота, когато малка група демонстранти се събра пред един от бутиците на марката на "Шанз-Елизе". Снимки и видеоклипове, споделени онлайн, показват протестиращи, които държат плакати, изписани на френски и английски език, с послания, сред които "Dior, спри културното присвояване" и "Това е традиционна китайска рокля".

Според таблоидното издание "Глобал таймс" протестът е бил организиран от китайски студенти от Париж, към които са се присъединили демонстранти от други френски градове, както и някои от Испания и Италия. Някои от участниците изглежда са били облечени в традиционно китайско облекло, известно като "ханфу".

Няколко контрапротестиращи също са пристигнали на мястото на събитието, държейки плакати, в които се споменават предполагаемите нарушения на човешките права в Синдзян от страна на Китай.

Така наречените "поли конско лице" датират от времето на династията Сун, започнала преди повече от хиляда години, въпреки че са били популярни сред жените по време на по-късните династии Мин и Цин. Дизайнът им се отличава с плисирани страни и отвори отпред и отзад, което прави дрехите подходящи за яздене на кон.

Полите често се носят от членовете на разрастващата се китайска субкултура "ханфу", заедно с други облекла, наподобяващи дрехите, които традиционно са носени от китайците от етническото мнозинство хан преди династията Цин.

Полата на "Dior" е част от колекцията на модната къща за есента на 2022 г., която марката описва като "завладяващо изследване на миналото, настоящето и бъдещето". Артикулът обаче вече не е наличен за закупуване на уебсайта на модната къща.

Според Global Times, който е разговарял с няколко от протестиращите, в момента се планират бъдещи демонстрации от чуждестранни китайски студенти в Лондон и Ню Йорк.

Това не е първият случай през последните години, в който Dior предизвиква възмущение в Китай. През 2019 г. марката поднесе извинения заради карта на страната, използвана по време на презентация в китайски университет, която не включваше Тайван. Пекин разглежда острова като отцепническа провинция, като част от политиката и за "единен Китай".

В изявлението, публикувано тогава в профила на модната къща, за пропуска беше обвинен служител, като същевременно беше изразена подкрепа към "суверенитета и териториалната цялост" на Китай, припомня CNN.

Миналата година потребители в социалните медии разкритикуваха снимка от кампанията на известния моден фотограф Чен Ман, като заявиха, че изборът на модел с "малки очи" затвърждава негативните западни стереотипи за китайците. Отбелязвайки "зловещото" изражение в очите на модела и "мрачното лице", статия във вестник "Пекин дейли" написа: "Това ли е азиатката в очите на Диор?".

По-късно "Dior" оттегли снимката от изложба в Шанхай и публикува съобщение в социалните мрежи, в което изразява уважение към "чувствата на китайския народ".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024