В годината, в която на бял свят се появяват Джак Никълсън, Антъни Хопкинс, Робърт Редфорд, Ридли Скот, Уорън Бийти и Джейн Фонда, 1937, светът на киното още не знае, но вече се е променил завинаги. През същата година на световната сцена се ражда още една звезда, който ще задава правилата на играта, но този път в сферата на оптиката и фотографията.

Началото: поляризиране

В Кеймбридж, щата Масачузетс, д-р Едуин Ланд основава компанията Polaroid, с което внезапно издига представите за слънчеви очила на съвсем ново ниво. Както и за фотография, но това се случва 10 години по-късно и е друга история, която ще бъде разказана друг път.

Историята всъщност започва още през 1932г., когато д-р Ланд патентова своя оптически поляризиращ филтър. Той е решението на проблем, занимавал учените от години: поляризирането на светлината и премахването на отблясъците.

Новият целулоиден филтър дава възможност да се произвеждат свръхлеки слънчеви очила с много високо качество. Филтърът осигурява чувство на комфорт и отстранява напрежението в очите, което създават отраженията и отблясъците на слънчевите лъчи от гладки повърхности. Това значително помага да се съхрани усетът за контраст и цветовъзприятие, дори при много ярка светлина. Например, на някой планински връх в слънчев зимен ден.

И така, Polaroid се оказват първите в света очила с поляризирани стъкла и до средата на 60-те години, те се превръщат в нарицателно име за слънчеви очила, както се случва с Pampers за еднократните пелени, Йоника за електронните пиана, Xerox за копирните машини пр.

Името на бранда, Polaroid, е комбинация от думите „поляризация“ и „целулоид“.

Моменталната фотография идва десетина по-късно, така че в началото Polaroid означава качествени слънчеви очила, към онзи момент – единствените такива на пазара. Успехът им е мигновен и безапелационен. Популярността им нараства лавинообразно, тъй като хората бързо свикват с удобството на поляризираните лещи, които им позволяват да виждат контрастно, ярко и без отблясъци.

Човешкото лице зад марката

Едуин Ланд е учен и изобретател с 535 патента на свое име. За справка, единствено Томас Едисон има регистрирана по-голяма бройка патенти (впечатляващата цифра 1093), а Никола Тесла има „само“ 278.

Ланд се ражда през 1909г. в семейство на одески емигранти и се интересува от оптически експерименти от дете. Постъпва в Харвард, обсебен от идеята да създаде лещи, които да неутрализират отразената светлина на фаровете на движещите се в насрещното платно автомобили. Там, в университета, на 20 години, Ланд разработва лист от прозрачна пластмаса с микроскопични кристали: това е поляризиращият филтър, който днес пълни Instagram със снимки на хора със слънчеви очила на червения килим с Ел Ей, на Мачу Пикчу, на Черни връх, на тенис корта, пред катедралата Дуомо в Милано, на бесни партита, на хамак на Сейшелите, пред кварталния супермаркет т.н.

През 1934 г. Ланд създава фирмата Land Wheelwright, която произвежда най-вече добре познатите ни днес очила, разбира се, в актуални за онова време модели и дизайни. Година по-късно Optical Society of America придобива лиценза за производството им. Интересно е да споменем, че един от първите бизнес партньори на компанията на Ланд, е Eastman Kodak, която впоследствие се превръща в един от най-сериозните й конкуренти.
Polaroid днес

Няма смисъл да обясняваме как Polaroid е марка за eyewear с доказани качества. Историята на марката е достатъчно показателна. Фактът, че очилата се произвеждат в италианската фабрика Safilo също. Качеството обаче далеч не е единственото, което разглезените съвременни хора очакваме от слънчевите си очила.

Очакваме да са с готин дизайн, да са практични, стилни и модерни, класически и иновативни едновременно, да изглеждаме добре с тях, докато караме сърф, докато сме на бизнес среща и докато сме в Южния парк с децата и кучетата.

Успешните брандове се движат с ритъма на света и „танцуват“ в хармония с начина на живот на своите потребители. Polaroid са пример именно за такава марка.

Веднъж издигнати на върха на хранителната верига от създателя си, тези слънчеви очила продължават да отвоюват мястото си в жабките на автомобилите ни, в дамските чанти, върху главите ни т.н. Съумяват да го правят, защото подобно на повечето марки, устояли на натиска на времето, Polaroid пренебрегват придържането към определен стил и се движат в такт с желанията и изискванията на клиентите си.

Неслучайно във времена като сегашните, от марката пускат розовите очила, които виждате на снимката. Познавате ли някой, който няма нужда от розов филтър за погледа си към света и живота през последната година? И ние не.

Слагайте розовите очила и напред към зимата.

Новата колекция на Polaroid: Песен за цвят и настроение


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

НАТО ще увеличи значително броя на силите за бързо реагиране

Заплахите на Русия срещу Литва, Латвия и Естония ще променят стратегията на Алианса

И БСП няма да отиде на консултации при президента днес

Причините за решението все още не са ясни.

ГЕРБ не иска мандат, а нови избори: "Потенциал за принципна коалиция в 47 НС няма"

Радев посвети част от изявлението си на външната политика и "попарените надежди на българите"

Мария Захарова написа песен в личен принос срещу западните санкции

Това е нейният личен принос към руската политика по "заместване на вноса"

"Продължаваме промяната" не се яви на консултациите при Румен Радев

Първата политическа сила не спази графика на президентството

Слави Трифонов ще съди Кирил Петков за 50 000 лв.

Председателят на ИТН се е обидил от обвързването му с "мафията"

България трябва да подобри мерките си в борбата срещу прането на пари, смята Съветът на Европа

В доклада се посочва още, че съществуват опасения по отношение на информацията за действителната собственост

"Златната локва" на турската граница ще бъде проверявана от АДФИ

Асен Василев е разпоредил проверка в БАБХ заради договора с фирмата-оператор на съоръжението

Кабинетът "Петков" вече е в оставка, Румен Радев свика светкавично консултации за нов мандат

Партиите отиват при президента още днес. Разговорите продължават и утре