След номинацията на Мария Габриел за премиер: Какво казват партиите и политиците? Снимка: © Getty Images

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви тази сутрин кандидатурата на еврокомисарката Мария Габриел като премиер в евентуален редовен кабинет с първия мандат. Не след дълго последваха и политически реакции както от страна на представители на останалите партии, така и на служебния кабинет.

Председателката на БСП Корнелия Нинова се въздържа да коментира конкретни действия за подкрепа, като изтъкна, че първо ще изчака ГЕРБ да "изясни отношенията си" с "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ).

"Ние ще изчакаме още малко, нека първата и втората партия да се разберат или да не се разберат и тогава ще си кажем мнението", каза тя, цитирана от БНТ.

Даниел Лорер от втората по големина парламентарна група увери, че обявеното име на кандидат-премиера на ГЕРБ не променя нищо. Коалицията ПП-ДБ се придържа към позицията си, че няма да подкрепи кабинет с участие или мандат на ГЕРБ. ПП-ДБ няма да предлага и свои кандидати за министри за евентуално правителство на Мария Габриел.

Депутатът от "Има такъв народ" (ИТН) Станислав Балабанов каза, че от партията биха подкрепили кабинет с мандат на ГЕРБ едва след "задълбочени разговори по програми и приоритети" и към момента не могат да кажат дали ще подкрепят правителство с Мария Габриел начело.

Той коментира, че личността на еврокомисарката е достатъчно доказана в Европа, но парламентарната му група все още не знае какви ще са идеите и приоритетите.

"Тя е с добра визитка в Европа и това е добър знак към европейските ни партньори, но това нищо не означава", каза Балабанов, цитиран от обществената телевизия.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също се придържа към първоначалната си позиция и потвърди, че няма как да даде подкрепа за политиките на ГЕРБ в частта с еврозоната и войната в Украйна. Той заяви, че за партията му няма значение кой точно е кандидатът за министър-председател, а са важни политиките, които кабинетът ще следва. Костадинов обясни, че "Възраждане" няма да предлага свои министри за кабинета с първия мандат.

Засега няма реакция от ДПС.

Кандидатурата на Мария Габриел все пак получи похвала, но не и от тези, които ще я гласуват в парламента. Служебният премиер Гълъб Донев определи решението на ГЕРБ като "добър и премислен избор" и изрази надежда, че партиите ще успеят да съставят правителство.

Номинацията ѝ се хареса и на Манфред Вебер - председател на ЕНП - политическото семейство на ГЕРБ в ЕС, и един от най-изявените поддръжници на Бойко Борисов в Брюксел. Според него еврокомисарката има опита и международния авторитет, за да преодолее политическия застой в страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024