Политически хаос в САЩ. След 11 гласувания все още няма председател на долната камара на Конгреса Снимка: © Getty Images

След три дни и общо единайсет гласувания Камарата на представителите все още не е избрала председател - сценарий, който е безпрецедентен от времето на Гражданската война в САЩ през XIX век.

Лидерът на републиканците, които поеха властта в долната камара на Конгреса, Кевин Маккарти се провали в последния си опит да бъде избран за председател. Заради безизходицата конгресмените не могат да положат клетва и да започнат дейността си по приемане на законопроекти.

Опитите за избора на нов председател ще продължат в петък на фона на втората годишнина от щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г. Маккарти не даде обещания, че ще се стигне до окончателно гласуване, но каза, че по въпроса има "известен напредък".

Лидерът на републиканците се опитва да сключи сделка, за да си осигури достатъчно гласове от политиците в собствената си партия, за да стане председател на Камарата на представителите. Неговите опоненти - група от 20 твърдолинейни републикански конгресмени - обаче не му гласуват подкрепа и изглежда не са склонни да се откажат от позицията си.

Маккарти им предлага споразумение, което е съсредоточено около промените в правилата, за които те настояват от месеци. Тези промени ще ограничат правомощията на кабинета на председателя и ще дадат на редовите законодатели по-голямо влияние при изготвянето и приемането на закони.

Републиканците имат неустойчиво мнозинство от 222 гласа срещу 212 на Демократите в долната камара. Конфликтът изважда наяве голямото разделение не просто в американското общество, но и вътре в републиканската партия. Много от опонентите на Маккарти са върли фенове на Тръмп.

Политическата криза е безпрецедентна, тъй като от 1860 г. насам, когато съюзът на Съединените щати се разпада заради робството, долната камара на Конгреса не е гласувала толкова много пъти за избор на председател. Тогава са били необходими 44 на брой гласувания.

Междувременно демократите продължиха да гласуват единодушно за своя лидер - нюйоркчанина Хаким Джефрис, който става първият чернокож мъж, който някога е оглавявал партията в Конгреса. Изглежда обаче малко вероятно той да успее да спечели шестимата дезертьори от Републиканската партия, за да преобърне нещата и да стане председател на парламента.

Въпреки съпротивата, Маккарти - който е начело на Камарата на представителите от 2019 г. насам - е спечелил подкрепата на повече от 200 републиканци, което е над 90% от неговата фракция. Но те стават все по-неспокойни, тъй като програмата им е в застой.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024