"Политико": Зеленски разкъса българския президент заради позицията му за оръжията Снимка: © President.bg

Украинският президент Володимир Зеленски разкъса българския си колега Румен Радев в режим на опустошителен диалог, който се предаваше директно по телевизията в София в четвъртък, пише "Политико". Зеленски откри стрелба от упор срещу нежеланието на Радев Украйна да се въоръжава, продължава доста критичната статията на медията.

Обърканият български президент, видимо притиснат от възмущението на Зеленски, помоли телевизионните камери да напуснат залата в президентството, където се илъзваше на живо срещата, се казва още в репортажа от София.

"Зеленски посети България основно, за да се срещне с пронатовската и проевропейската администрация на премиера Николай Денков, която подкрепи износа на оръжия за Украйна и също така опитва да намери начин да продаде на нападната страна непотребните си ядрени си реактори.

Срещата с Радев, бивш началник на Военновъздушните сили, който е по-благосклонен към Русия и двусмислен към НАТО, премина дори по-зле от очакваното", продължава "Политико".

Надолу медията описва гледката в президентството.

"Наредени от двете страни на дълга дървена маса, облечената в цвят каки украинска делегация седеше с каменни лица срещу екипа на Радев, като само от време на време правеше гримаси и си водеше бележки. През това време българският президент обясняваше, че „конфликтът няма военно решение“ и че „още оръжия не го решават."

Медията цитира и отговора на Зеленски, коато добавя, че в него се е четяло премерено презрение: "Не дай Боже да ви сполети някаква трагедия и вие да сте на мое място. И ако хората със споделени ценности не помогнат, какво ще направите? Ще кажете: Путин, моля те, заграби българска територия?

„Не, вие като истински президент съм сигурен, че не бихте допуснали компромис с вашата независимост. Ваше право е да не подкрепяте помощта за Украйна. Но много ми се иска да ме разберете правилно“, отбеляза украинският държавен глава с хаплива ирония, докато уплашеният Радев на пресекулки се криеше в бележника пред него.", предават впечатленията си журналистите от "Политико"

Цялата реч на Зеленски можете да прочетете тук.

От 2021 год. "Политико" е собственост на немския издател Axel Springer, който е най-големият медиен издател Европа. Статията е част от изданието Politico Europe, което е базирано в Брюксел и излиза от 2015 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024