Полицейска акция и заповед за арест срещу Васил Божков Снимка: © Булевард България
  • Прокуратурата повдигна задочни обвинения срещу собственика на "Нове холдинг" Васил Божков, а офисите на фирмите му в София бяха обискирани;
  • Председателят на Комисията по хазарта и негови служители са задържани за 24 часа в рамките на разследването;
  • Васил Божков твърди, че е разбрал от медиите за издирването си и че е готов да се яви пред следствените служби, веднага щом бъде призован. От "Нове холдинг" определят акцията като опит за "принудително отнемане на законен бизнес"
  • Главният прокурор Иван Гешев обяви, че хазартните фирми на Божков дължат над 559 млн. лв. на държавата, "или към 100 лв. към всяка пенсия"

Васил Божков е задочно обвинен за седем престъпления, а срещу него е издадена европейска заповед за арест. Това съобщи главният прокурор Иван Гешев часове след началото на с специализираната акция на прокуратурата и МВР в офисите на Божков в София. Обиски бяха извършени в сградите на "Нове Холдинг" на Московска 43 и на "Национална лотария" на ул. Фритьоф Нансен.

Самият Божков обяви пред няколко медии, че се намира в чужбина по работа и че до този момент не е търсен от разследващите. Пред bTV той заяви, че е готов да се прибере, ако бъде призован. По неговите думи, не се намира в страна-членка на ЕС, но е "на половин час полет" от България.

Божков казва, че "няма никакво намерение да остава в чужбина" и че е готов да се яви в прокуратурата. Плановете му са били да отсъства от страната до средата на следващата седмица, но той казва, че може да се прибере по-рано "когато ми се обадят и кажат, че ме търсят".

Междувременно главният прокурор Иван Гешев определи разследването срещу Божков като част от делата срещу "хора с големи финансови възможности", като го сравни с издирването на Димитър Желязков - Митьо Очите, Ветко и Маринела Арабаджиеви, и семейството на Николай Банев.

"Наблюдаващите прокурори ще изправят пред съда и Божков, ако е виновен. Това е поредният български олигарх, който бяга от България. Ако няма какво да крие, нямаше да бяга", каза Гешев, допускайки, че собственикът на "Нове холдинг" ще се укрие от следствието.

Главният прокурор описа обвиненията срещу Божков като ръководство на организирана престъпна група, принуда, данъчни престъпления, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба. Подробности по конкретните разследвания все още не са изяснени, но по думите на Гешев - хазартните фирми на Васил Божков дължат над 559 млн. лв. на държавата, "или към 100 лв. към всяка пенсия".

"Нали държавата сме всички ние?"

Бизнесменът определя обвиненията като "измислени" и твърди, че не е заплашвал доскорошните си съдружници в "Еврофутбол" братя Найденови.

"Аз съм съществувал в България въпреки политиката и въпреки политиците. Явно този път твърдо са решили да ме премахнат. Можеха да кажат човешки и да им дам бизнеса и да не се занимавам повече с бизнес. 30 години не са малко.", казва той в интервюто си за bTV.

На въпрос "Ще дадете ли отпор на държавата от гледна точка на случващото се в момента", той отговаря: "Да дам отпор на държавата? Нали държавата сме всички ние? Но всеки трябва да си защитава правата. Аз не мисля да давам отпор на държавата, но тази държава, ако не съблюдава законите, ние ли трябва да ги съблюдаваме?".

Божков прехвърля на ГЕРБ Как се отвориха "вратичките" в Закона за хазарта? , заради който "Националната лотария" е внасяла по-малка такса за същите игри, които Спортният тотализатор организира.

"Георги Кадиев внесе закон, в който се забраняваше да се взимат такси и комисионни от никой, освен от играещите в покер стаи. Това го отмени ГЕРБ и гласува закона в този му вид, за да може да се ползват и двата вида облагане. Така че генезисът си върви още от тях и техния парламент. Не виждам какво са виновни комисиите", каза още той.

Паралално с това беше публикувана писмена позиция на "Нове холдинг", в която се твърди, че разследването цели "принудително да бъде отнет законен бизнес" чрез "синхронизирани действия между официални държавни институции, представители на управляващите и частните интереси на бивши партньори, а именно Боян и Цветомир Найденови".

"Свидетели сме на безпрецедентен опит да бъде унищожен работещ бизнес, който през годините е внесъл в държавата под формата на данъци, такси и платен лиценз стотици милиони. Очевидно някой иска да сложи ръка на футболен клуб „Левски“, точно в момента, в който клуба бе спасен от фалит и върви към стабилизация и финансова независимост. България е европейска държава, а безцеремонното погазване на закони и правила от страна на институциите е явен знак и пореден пример, че гражданите и компаниите във всеки един момент могат да бъдат ограбени и репресирани", се казва в съобщението на "Нове".

Арести в Комисията по хазарта

Акцията се случва седмици след обявяването на доклада на АДФИ, че Комисията по хазарта е пропуснала да събере над 210 млн. лв. под формата на такси от хазартна дейност на частните лотарии, в които Божков е мажоритарен собственик.

В сряда мина и първото четене на промените в Закона за хазарта, които предвиждат одържавяване на лотарийния бизнес в България. Проектът, внесен от Валери Симеонов, накара Васил Божков и войната за хазарта за незаконно отнемане на бизнеса и ще спре издръжката на футболния клуб "Левски".

Едновременно с това, обиски са извършени и в сградата на Държавната комисия по хазарта. По информация на БНР - прокурори са извели директора на комисията Александър Георгиев и ръководителя на дирекцията за лицензионна и контролна дейност Тони Николов. Това е втора проверка в институцията от началото на януари - отново във връзка с разследването срещу "Националната лотария".

Докато полицията и прокурорите извършват обиските, в целия район около Народното събрание, Ларгото и паметника на Васил Левски се вижда засилено присъствие на служители на Жандармерията. В сряда сутрин беше планирано гласуването на 124 гласа "за" кабинета при вота на недоверие , което приключи със 124 гласа "за" правителството срещу 102 "против".

Около обяд пред парламента беше организиран и предварително планираният протест на търговски организации срещу Наредба Н-18, въпреки че влизането й в сила беше отложено с шест месеца. Част от демонстрантите направиха опит да пробият полицейския кордон пред Народното събрание (втори подобен случай след протеста на "Възраждане" при МРРБ), а движението по бул. "Цар Освободител" беше затруднено.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024