Убийството на 67-годишния бивш японски премиер Шиндзо Абе шокира света - не само заради бруталната показна агресия срещу държавника, но и заради неспособността на службите за сигурност да предотвратят атентата.

Няколко клипа от местопрестъплението в град Нара показват, че убиецът се е разхождал необезпокояван около гардовете на бившия премиер. Той заема позиция зад гърба на Абе и успява да изстреля два последователни куршума със саморъчно изработено оръжие.

В този момент няколко мъже от охраната се хвърлят върху нападателя и го повалят на земята.

"Как така полицията, бодигардовете и другите служители по сигурността не са забелязали престъпника, който се доближава с оръжие?", пита в Twitter бившият началник на японските Военновъздушни сили Тошио Тамогами след покушението срещу Шиндзо Абе.

Първоначално Националната полиция на Япония обяви, че не е имало нарушения при охраната на бившия премиер и че той е бил придружаван от въоръжен служител на подразделението за охрана. Отделно от това на място е имало хора от полицейските сили на Нара. Офицерът е забелязал нападателя, но не успял да спре стрелбата, според обяснението на службата пред японската агенция Jiji.

В събота обаче началникът на полицията в Нара пое пълна отговорност за трагедията.

Томоаки Онизука свика пресконференция, на която посочи, че "не може да отрече, че имаше проблеми" с охраната на събитието.

"След като дойде първия сигнал за инцидента в 11:30 ч. и ситуацията се изясни, изпитах най-голямата вина и съжаление, която съм чувствал в 27-годишната си кариера в правоохранителните служби. Усещам тежестта на своята отговорност", казва Онизука в емоционално изявление.

Мнозина специалисти по сигурността коментират пред японските телевизии, че нивото на сигурността около Шиндзо Абе е било прекалено слабо.

"Охраняваният човек трябва да бъде покрит от всички страни. Ако това не бъде изпълнено на 100%, няма защита", казва един от тях пред националната телевизия NHK.

New York Times коментира, че отслабеното ниво на защита около Шиндзо Абе може да се дължи на обстоятелството, че в Япония рядко се случват сериозни сблъсъци по време на политически прояви. Ограниченията за носене на огнестрелно оръжие са толкова стриктни, че през 2018 г. са отчетени само 8 убийства след стрелба (в държава с почти 126 милиона души население).

Когато Шиндзо Абе е доведен в болницата, той вече не е имал жизнени показатели. Загинал е от загубата на много голямо количество кръв въпреки усилията на медиците да го спасят с кръвопреливания.

41-годишният извършител на убийството Тецуя Ямагами е признал вина пред разследващите. Той твърди, че първоначално е възнамерявал да убие лидера на религиозна група, която според него е довела майка му до фалит заради дарения.

Ямагами смятал, че Шиндзо Абе е промотирал тази група в Япония. Той е посещавал няколко предизборни събития с участието на бившия министър-председател, преди да стигне до решението да го застреля в Нара.

Бившият премиер на Япония Шиндзо Абе е загинал след покушението в Нара (обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката