Снимка: © Getty Images

Полша си иска обратно седем картини, които са били откраднати от съветските войски по времето на Втората световна война. В момента те се намират в един от водещите музеи в Москва.

Министърът на културата Пьотр Глински каза още, че около 20 предишни искания към Русия за връщане на хиляди други предмети от този период са останали без отговор. Сред поисканите артикули са архиви от концентрационния лагер Аушвиц, картини на Албрехт Дюрер, Ханс Холбайн Млади и Кранах, както ии ръкописи на полски автори.

"До този ден правителството на Русия не е разгледало нито едно от исканията", заяви Глински.

По думите му Русия е единствената от няколкото държави, към които е отправено официално запитване и която не е отговорила на него. Двете държави имат исторически обтегнати връзки, които се усложниха още повече след началото на инвазията в Украйна.

Искането на Варшава се отнася до седем картини на италиански художници, които в момента се намират в Държавния музей за изящни изкуства "Пушкин" в Москва. Произведенията датират от 14 до 18 век, а сред тях са творби като Двама светци" на Спинело Аретино и "Поклонение на Христовото дете" на Лоренцо ди Креди.

Преди Втората световна война те са били в колекциите на полското аристократично семейство Чарториски в двореца Виланов, както и в Познан, Вроцлав и Лодз.

Министърът на културата казва, че е трудно да се прецени каква част от полското изкуство и култура е била унищожена или разграбена от окупационните войски на нацистка Германия и Съветския съюз по време на войната, но по онова време се смята, че полските музеи са загубили около 50% от колекциите си.

"Следите на стотици хиляди предмети водят към Руската федерация и към бившите съветски републики", каза той.

Според него Полша "никога няма да спре да търси културни ценности, които са били ограбени" по време на войната. Само от 2016 г. насам Полша си е върнала повече от 600 заграбени културни ценности, но нито една от тях не е от Русия, каза Глински.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Николай Събев отказа да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер

Директорът на БАБХ Христо Даскалов е уволнен 3 дни след изборите

Даскалов: "Връщането на старите корупционни схеми започна"