Полша засече предполагаем балон за наблюдение във въздушното си пространство Снимка: © Getty Images

Министерството на отбраната на Полша е открило обект във въздушното пространство на страната, който е долетял от територията на Беларус. Това съобщава "Асошиейтед прес", като посочва, че вероятно става дума за балон за наблюдение.

Министерството написа в официалния си акаунт в Twitter, че радарният контакт с обекта е бил изгубен близо до град Рипин, намиращ се на 143 км от столицата Варшава. В момента силите за териториална отбрана издирват обекта.

Капитан Ева Злотничка, пресаташе на Оперативното командване на въоръжените сили, заяви пред телевизионния канал TVN 24, че обектът е навлязъл в полското въздушно пространство в петък вечерта.

Руските и беларуските власти все още не са коментирали случая.

Новината идва месеци, след като подобни мистериозни балони за наблюдение бяха забелязани над САЩ и Канада. Това е и поредният случай на навлизането във въздушното пространство на Полша. Наскоро в страната избухна скандал между властите около паднала предполагаема руска ракета. Има подозрения, че военните сили са скрили информация от управляващите. А през ноември 2022 г. друга ракета падна в близост до границата и уби двама души, като основната версия е, че това е била неправилно изстреляна украинска ракета за противовъздушна отбрана.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024