Полските депутати подкрепиха планове за премахване на забраната за аборт, но сблъсъците продължават Снимка: © Getty Images

Полските законодатели подкрепиха в петък плановете за премахване на почти пълната забрана за аборти в страната, като гласуваха четири отделни законопроекта за промени. Сблъсъците по темата обаче вероятно ще продължат.

След двудневни дебати парламентът изпрати за разглеждане четири законопроекта в специална двупартийна комисия. Две от предложенията имат за цел да узаконят абортите до 12-ата седмица от бременността. Едно от тях е направено от формацията "Гражданска коалиция" на премиера Доналд Туск.

"Обещахме да спрем да се караме и удържахме на думата си... Направихме го от уважение към демокрацията и от загриженост за устойчивостта на коалицията. Сега оставяме съдбата на тези законопроекти в ръцете на членовете на комисиите", написа председателят на парламента Шимон Холовня в X след гласуването в петък.

Въпросът обаче ще продължи да предизвиква разногласия по няколко направления. Първо законодателите имат твърде различни предложения - от връщане на ситуацията преди 2020 г. и възобновяване на правото на аборт само при аномалии до узаконяването до 12-ата седмица.

Всички промени обаче трябва да бъдат подписани и от президента Анджей Дуда, който е привърженик на предишните управляващи от партия "Право и справедливост" (ПиС). Последните проучвания на обществените нагласи показват, че все повече поляци подкрепят промяната на правилата, но не е изключено Дуда да покаже съпротива и да наложи вето.

Предишната власт почти напълно забрани абортите през 2021 г. Приетият тогава закон предизвика огромен отзвук и непопулярността му сред жените гласоподаватели отчасти допринесе за изборната победа на Туск над ПиС миналата година. Туск обеща да отмени строгата наредба, но неговата управляваща коалиция е разделена по въпроса как точно да замени забраната.

Гласуванията в петък поставиха началото на дълъг законодателен процес по този въпрос. В момента Полша има едни от най-рестриктивните закони за абортите в цяла Европа.

Ще станат ли законни абортите в Полша? Въпросът може да разклати властта на Туск


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024