Тя е една от най-обичаните, брилянтни, дръзки и култови актриси на Холивуд. Със своята 40-годишна професионална кариера, множество награди и почитатели сред критиците и зрителите, Шарън Стоун може да претендира за запазено място във всяка филмова академия. 

На 62 г. обаче звездата от "Първичен инстинкт" и "Казино" има съвсем нова роля - тя е част от т.нар. преходен екип на новоизбрания президент Джо Байдън. Това е официалният колектив от помощници на бъдещата администрация, който работи в месеците преди встъпването на президента в длъжност, за да поеме най-важните задачи от изтичащия мандат и да помогне за мирно и безпроблемно поемане на властта. 

Дали това е крачка напред към евентуална политическа кариера? 

Стоун заемаше доста активна гражданска позиция срещу администрацията на Тръмп по време на предизборната кампания. През август 2020 тя публикува силен емоционален призив в Instagram, докато семейството й се бореше с Covid-19. 

Без да споменава името на президента, но със сълзи на очи, Шарън Стоун призова всички свои последователи "каквото и да правите - не гласувайте за убиец" и коментира, че здравните власти поставят уязвими граждани под риск, защото не могат да се справят със системата за тестване и проследяване на случаите: "Хората умират и се борят за живота си, защото насреща не получават нищо друго освен лъжи". 

Три месеца по-късно Стоун обяви, че е част от екипа по подготовката за преход към президентската власт на Демократите. 

"Ако президентът Байдън или вицепрезидентът Харис поискат от мен да се включа в борбата срещу инфекциозните болести, ще го направя и ще използвам целия си опит в тази сфера, след като съм посветила живота си на тази кауза. Докато навлизам в "трети акт" на живота си, бих искала да бъда по-продуктивна и да мога да служа на обществото", казва тя в интервю за ExtraTV.

Актрисата наистина разполага с опита, за който говори. Тя е ръководител на глобалните кампании в официалната фондация за научни изследвания на ХИВ/СПИН - amfAR. Причината да се включи в работата на организацията е свързана със смъртта на близкия й приятел и учител по актьорско майсторство Рой Лондон (починал на 50-годишна възраст от усложнения заради СПИН през 1993). 

Активността и популярността на Стоун помагат за набирането на дарения в размер на стотици хиляди долара в помощ на медицинските изследания за болестта.

Работата й за организацията продължава повече от 20 години, а Стоун черпи познанията си за пандемията както от световни изследователи, така и от жертви на болестта. Твърди, че ще продължи да полага усилия за каузата, докато не бъде открита безопасна и ефикасна ваксина срещу СПИН.  

Как Доли Партън помогна на Moderna за ваксината срещу Covid-19

"Канили са ме за много обществени позиции в хода на кариерата ми. Досега не ми се беше случвало да ме поканят на пост, в който да съм сигурна, че бюрокрацията няма да върже ръцете ми и да ме принуди да върша по-малко, отколкото бих могла. Но ако ми предложат да заема публична позиция, от която ще мога да постигна нещо повече - бих я приела", казва тя в интервюто. 

Един от най-близките й приятели е д-р Антъни Фаучи - директор на Националния институт по алергични и инфекциозни болести, който е водещият експерт в борбата на САЩ срещу Covid-19. Стоун коментира, че е горда от смелостта на Фаучи да оспорва публично твърденията на Доналд Тръмп, когато знае, че не отговарят на научните данни. 

"Гордея се с него, защото съм работила с д-р Фаучи отдавна и работим по теми, които са различни от Covid. Той е изключителен човек", казва тя. 

Семейната й битка с Covid-19 все още продължава. Сестра й, която страда от съпътстващото автоимунно заболяване лупус, се заразява с новия коронавирус през лятото, а възстановяването й все още не е приключило. "Не знам дали тази болест не я засегна по начин, по който вероятно никога няма да може да се оправи напълно", споделя Стоун. 

Независимо, че се разграничава ярко от политиката на Тръмп, Шарън Стоун коментира, че "все пак трябва да уважаваме неговата служба".

 "В последните четири години това беше труден баланс, защото виждаме, че правата на твърде много наши съграждани бяха изключително накърнени. За мен това беше много, много болезнено", казва тя.


Прочетете още: 

От подкаста на Бил Гейтс: Ще оставим Covid-19 зад нас, но не и срещите в Zoom

Благородната мисия на Брад Пит: Доброволец в разгара на пандемията


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед