Посолството на САЩ вгорчи "молитвената закуска" на Иван Гешев

Посолството на САЩ в България даде да се разбере, че анонсираното посещение на главния прокурор Иван Гешев във Вашингтон не е по покана на американските власти.

Гешев планира да участва в т.нар. "Национална молитвена закуска" на 2 февруари - събитие, което в България доби популярност покрай "абонамента" на Цветан Цветанов в активната му политическа кариера.

"Американското правителство не участва в организацията на това посещение. Въпреки че много представители на правителството на САЩ от различни партии и звена на управление посещават Националната молитвена закуска, тя не е организирана от правителството на Съединените щати", се казва в позиция на посолството на САЩ по въпрос на в. "Сега".

Националната молитвена закуска се организира веднъж годишно, като започва още през 50-те по инициатива на консервативната религиозна и политическа фондация The Fellowship / The Family.

Събитието събира на едно място американски политици - включително президента на САЩ, дипломати, международни гости и личности от сферата на религията и културата.

"Сега" напомнят, че от българска страна в нея са участвали кадри на ГЕРБ като Цветан Цветанов, Лиляна Павлова, Йорданка Фандъкова и др. Мустафа Карадайъ и Ремзи Осман са сред представителите на ДПС, които са посещавали събитието през годините.

Последното посещение на Иван Гешев в САЩ датира от есента на 2019 г., малко преди да бъде избран за главен прокурор.

Оттогава той прави опити да демонстрира близост с американските служби по различни разследвания в България, но ръководената от него прокуратура така и не намери повод да разследва депутата от ДПС Делян Пеевски и бившия зам.-директор на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, санкционирани по закона "Магнитски" от САЩ.

Делата срещу всички останали по списъка - вкл. Васил Божков - все още не са стигнали до произнасяне на съда дори на първа инстанция.

Това беше и в основата на сериозните критики на Херо Мустафа към българските служби в последното ѝ изявление пред Американската търговска камара, на което тя каза, че "корупцията е изкривила функционирането на институциите в България и контрола върху тях".

"Адвокати с куфарчета, задкулисни сделки, рушвети": Херо Мустафа описа корупционните схеми в България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Пет отличия спечели А1 на PR Приз 2024

Екипът на „Корпоративни комуникации на А1 участва с шест кампании

15:11 - 23.05.2024
Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024