Повтаря ли се случаят „Чората“: Хронология на полицейското преследване, завършило със смърт в Стара Загора  Снимка: © Facebook

Четири дни, след като 58-годишният бивш републикански шампион по борба Пламен Пенев почина при неясни обстоятелства след полицейско преследване в Стара Загора, ръководството на областната дирекция на МВР в Стара Загора даде брифинг, в опит да обясни какво точно се е случило в нощта на инцидента.

Според информацията на МВР:

  • На 30 декември в 20:45ч. постъпва сигнал от непълнолетно лице, че мъж с "Ауди" заплашва с нож прителите му на улицата
  • Мъжът, 58-годишният Пламен Пенев, не се подчинява на полицейското разпореждане за проверка и бяга с автомобила си
  • Следва полицейско преследване из Стара Загора
  • Завършва с ПТП с полицейска кола и мъжът "почива"
  • Оказана е назабавна медицинска помощ
  • Обстоятелствата около смъртта му се изясняват

Това беше първоночалното съобщение от полицията за случилото се на 30 декември. Близки на загиналия Пламен Пенев обаче смятат, че той е пребит до смърт.

Подобни съмнения пораждат и кадрите в социалните мрежи, които показват, че мъжът е изваден насила от автомобила си, а полицаите изглежда продължават да упражняват насилие и след като той вече е на земята.

Директорът на Полицията в Стара Загора ст. комисар Лазар Христов се опита да обясни какво точно се е случило, но въпросите отново остават повече от отговорите.

Той даде допълнителна информация, какво е наложило включването на 9 патрулки в гонката. От думите му стана ясно, че след подадения сигнал до 112 от непълнолетно лице, че мъж с "Ауди" заплашва приятелите му с нож на улицата, два екипа на полицията отиват на място.

Мъжът не се подчинил на разпореждане за проверка на полицаите, пристигнали на място. Пламен Пенев се качил в автомобила и опитал да блъсне униформените, а след като патрулът го последвал - 58-годишният мъж започнал да прави опасни маневри, с които причинил 3 пътнотранспортни произшествия. Това наложило и включването на допълнителни екипи.

„Категорично мога да заявя, че към този момент нашите служители не са приложили каквато и да било агресия спрямо лицето или автомобила“, заяви директора на Областната дирекция на полицията в Стара Загора ст. комисар Лазар Христов.

„Колегите са действали по сигнал за въоръжено лице. Той реализира няколко ПТП и не изпълнява разпореждания на колегите. Това се случва в централната градска част на Стара Загора, където по това време има много хора,“ - така ст. комисар Христов обясни какво е наложило включването на 9 патрулни коли в преследването по улиците на града.

По думите му Пенев се е държал неадекватно при опитите да се говори с него.

„Това не е планирана акция, ние не сме наясно с психичното състояние на мъжа“, заяви още ст. комисар Христов.

Непосредствено след поставянето на белезници лицето е получило конвулсии и след оказаната навременна медицинска помощ е установено, че лицето е починало“, заяви директорът на полицията в Стара Загора и допълни, че веднага са започнали следствени действия, които се водят от прокуратурата и следствената служба.

Според него от кадрите, които бяха излъчени от всички телевизии, няма категорични данни за употреба на сила от страна на полицаите, затова и те не са били временно отстранени от длъжност.

На записите имаме ли категорични данни, че те ритат? Дайте ми запис, ако имате такъв“, отговори на журналистически въпрос ст. комисар Лазаров.

Той не пожела да отговори дали ще подаде оставка, нито дали действително е открит нож в колата на Пламен Пенев. Ст. комисарят препрати всички въпроси около смъртта на мъжа към разследването на прокуратурата.

От МВР се извършват няколко проверки, които засягат евентуални дисплинарни наказания. Полицейският началник увери, че „ще бъдем безкомпромисни, ако се докаже превишаване на полицейски права“.

От брифинга на местната полиция обаче редица въпроси остават без отговор, особено на фона на кадрите, които са заснети от свидетели на преследването.

От тях се се вижда, че полицаите продължават да упражняват сила, след като изваждат Пламен Пенев от автомобила.

Прокуратурата вече обяви, че мъжът е починал, след като е изваден насила от автомобила. Разследва се и версията за превишаване на правомощията от страна на полицията, като една от възможните причини за смъртта на Пенев е задушаване.

Бившият зам.-рекотор на Академията на МВР Милен Иванов повдигна няколко основни въпроса за действията на полицията, които също не получиха отговор от брифинга на МВР в Стара Загора.

„Сигналът е приет от 112 с ясната идея, че е подаден от непълнолетен. Всеки сигнал от непълнолетен трябва да се гледа с известна доза относителност, все пак са деца. Децата преувеличават, виждат неща, който невинаги са истина“, заяви Иванов по bTV.

Според него, маневрата, която полицейската кола предприема, за да спре движещия се с висока скорост автомобил "Ауди" е предпоставка за челен удар и крие огромен риск за самите полицаи.

Най-малкото неразумно е да спреш човек с челен удар“, каза Иванов.

Той обърна внимание и на правилата, които всеки минал задължителния за шофьорите, курс за първа помощ, че след ПТП винаги трябва да се подхожда с предпазливост.

„Всички знаем, че когато има пострадал от ПТП, той трябва да се мести особено внимателно, защото може да има травми на гръден кош или прешлени, много неща, за които трябва да се внимава“, допълни бившият зам.-ректор на полицейската академия.

От кадрите обаче се вижда как полицаите вадят Пламен Пенев със сила, опитват да разбият стъклото на колата с крак, а след това го просват на земята по очи.

Според адвокат Людмил Рангелов случаят наподобява особено на смъртта на Ангел Димитров – Чората, който почина при полицейски арест край Благоевград през 2005 година.

Делата се точиха в продължение на близо 16 години, за да се заключи категорично, че причината е „асфиксия“ (задушаване), каквато е и една от версиите на прокуратурата за смъртта на Пламен Пенев от Стара Загора.

Ангел Димитров - Чората загина на 10 ноември 2005 г. в Благоевград при полицейската операция „Респект“, разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков.

След това беше съобщено, че Димитров е бил пребит от полицаите, участвали в акцията по задържането му, а обвинени и дадени на съд бяха петимата униформени.

Впоследствие лекарите заключиха, че той е починал от задушаване, защото е бил с белезници на гърба и поставен по очи на земята, като тялото му е и притискано.

Спорният въпрос беше дали полицаите са го притискали или собственото му тегло.

В крайна сметка, след 16 години дела, Върховният касационен съд окончателно сложи точкa на делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората, след като призна петимата подсъдими полицаи за виновни, но не ги наказа.

Справка в Lex.bg припомня, че чова се случи, тъй като върховните съдии приеха, че Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков са причинили смъртта на Чората поради небрежност, но тъй като за убийство по непредпазливост давността е изтекла отдавна, петимата няма да бъдат наказани.


Задушаване при ареста е сред версиите за смъртта на Пламен Пенев от Стара Загора

Близки на загиналия след гонка с полицията подозират неправомерно насилие, криминалисти отричат


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за нов генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024