В позицията на Радев за Полша няма и дума в подкрепа на пострадалата страна

"Инцидентът в Полша, който доведе до загубата на човешки животи, е неприемлив, крие риск от дестабилизация на целия регион и от разширяване на териториалния обхват на войната на Русия срещу Украйна.", се казва в позиция на държавния глава, изпратена в ранните часове на днешния ден.

"Необходимо е незабавно изясняване на този опасен случай и предприемане на адекватни мерки", казва Радев, без да уточнява какво има предвид под "адекватни мерки" и от чия страна. Дали в рамките на Северноатлантическия пакт, на който е член Полша, респективно задействането на член 4 от договора или други тип мерки.

"Всеки ден на тази война разрушава бъдещето на Европа и света. Поддържането на съвременни отбранителни способности и запазването на единството в Алианса са от ключово значение за опазването на мира.", завършва Радев.

В позицията на българския президент не се уточнява защо поставя въпроса за единството на НАТО и каква е връзката със съвременните отбранителни способности. В нея липсва и каквато и да е подкрепа за Полша. Подобна беше изразена от множество европейски държави още в първите часове на конфликта.

За сравнение румънският президент Клаус Йоханис написа в Twitter. Румъния изразява пълна солидарност с нашия съюзник Полша. Следим тревожните новини, свързани с експлозията на тяхна територия. В контакт сме с нашите партньори и съюзници.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024
Важно днес

Норвегия забрани руски туристи да пресичат границата ѝ

Изключения ще има само, ако посещават близки роднини

09:23 - 23.05.2024