"Бухалките се извадиха отново". ПП-ДБ видя организирана атака от Пеевски

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов показва с действията си, че е започнала целенасочена кампания, която да дискредитира "Продължаваме промяната - Демократична България", обявиха от ръководството на партията след изслушването на Стоянов в пленарната зала.

"Това, на което сме свидетели, е една от най-мръсните кампании. Реално бухалките се извадиха отново - арести в митниците, днес изчезва главният секретар и никой не знае къде е. Калин Стоянов излъга, че не знае, а аз имам информация, че вчера са претърсили офиса му," каза съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

На закрита част от заседанието на депутатите Калин Стоянов трябваше да отговоря бил е ли убитият Мартин Божанов - Нотариуса нещатен сътрудник на МВР. Той обаче отказа да даде такава информация с мотива, че това е "държавна тайна"

След изслушването си министърът обвини съпредседателя на ПП Кирил Петков в опит за политически назначения, като каза, че той е искал ръководител на оперативния щаб на изборите да бъде заместник-министъра на вътрешните работи Кирил Ценкин.

В отговор Кирил Петков заяви, че е готов да отиде на детектор на лъжат заедно с Калин Стоянов, за да се разбере кой какви назначения е искал.

"За мен Калин Стоянов има двама шефове - Бойко Борисов и Делян Пеевски. Готов съм с него да отидем на полиграф и да кажем от къде получаваме инструкции", каза Петков.

"Според вътрешния министър щабът за изборите трябва да се води от главния секретар. Дали не направиха така, че да бъде отстранен точно този главен секретар на МВР?" попита съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

Той също обяви, че има организирана операция за дискредитиране на ПП-ДБ чрез използване на нереформираните служби.

"Използват ги тези, които провалиха ротацията", уточни Атанасов.

Според съпредседседателя на ДБ Христо Иванов Калин Стоянов не може да продължи да изпълнява задълженията, защото не може да организира честни избори.

"Виждаме една кампания, в която няма политическо послание. Това, което правят, е опит да замажат факта, че не е ясно защо отиваме на избори. Човекът, който оркестрира тази кампания, е Пеевски. Той има всякакви качества но чувствата за мярка не е след тях. Очаквам да се стигне доста далеч", каза Иванов.

По думите му, фактът, че Калин Стоянов е отказал да даде повече информация за Мартин Божанов показва, че той е бил нещатен сътрудник на МВР.

Бившият министър на вътрешните работи и настоящ депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков обясни, че Калин Стоянов е демонстрирал грубо потъпкване на закона и непознаване на правната уредба.

"Ние сме взели като НС решение, поставили сме въпрос, закрили сме заседанието, яви се министърът и отказа да отговори на елементарни въпроси: бил ли е Божанов секретен сътрудник или не", каза Рашков.

Според него причина за отказа на Стоянов няма, защото той се позовал на "несъществуващи правни основания".

"Ние оттук нататък като НС не можем да решим нито един въпрос, свързан с Божанов, а това е предмет на работата на тази комисия," допълни Рашков.

Бившият министър каза още, че жената на Нотариуса се е явила на конкурс в МВР, който е бил отворен за всеки, отговарящ на изискванията, а не само за хора от системата. Конкурсът е бил обявен 7 месеца преди Рашко да поеме поста.

"Действително ѝ е отнет достъпа от тогавашния шеф на ГДБОП Калин Стоянов, но е допусната - незнайно защо - дали съзнателно или не, грешка. Законът предполага да ѝ се предложи друга длъжност, която не изисква тя да има достъп до класифицираната информация, но това не е направено", каза той.

Така, след като тя завежда дело за некорекотното ѝ освобождаване, Административният съд я възстановява на позицията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024