ПП-ДБ няма да отстъпи за дерогацията, дори с риск ГЕРБ и ДПС да свалят кабинета Снимка: © Screenshot

"Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) няма да отстъпи от позицията си, че дерогацията за внос на руски петрол не трябва да отпада преди 1 март, тъй като се създават много рискове за държавата. Формацията ще защитава позицията си, дори и ако тя доведе до сваляне на правителството с премиер Николай Денков. Това стана ясно от думите на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков в интервю пред bTV.

Той обясни, че отпадането на дерогацията може да вкара държавата в енергиен риск и да доведе до покачване цената на бензина. По-рано през деня депутатите обсъждаха предложението на Делян Добрев от ГЕРБ дали дерогацията за внос на руски петрол да отпадне в тридневен срок. То обаче беше отхвърлено, тъй като събра подкрепа само от ГЕРБ и ДПС.

Според Петков двете партии играят "политически игрички" по тази тема, тъй като са недоволни, че са загубили кметските си места в София и Варна. По думите му ГЕРБ и ДПС вече работят като една партия.

"Те не могат да преглътнат тази загуба и се чудят откъде да избият с някаква политическа нестабилност и да ни правят капани", обясни той.

Петков смята, че капанът срещу тях действа в две посоки: "Искат да сложат един нереалиситчен срок с идеята ние да го отхвърлим и те да кажат "[ето я] коалицията на Путин". А ако ние гласуваме с тях - цените да подскочат толкова много, че всички български граждани да правят огромни протести заради това, което ще се случи на бензиносантациите".

Съпредседателят на ПП-ДБ беше категоричен, че парламентарната му група няма да преговаря по въпроса за дерогацията. Тя обаче е склонна да проведе разговори на тема бюджет. Това обаче ще се случи само ако дебатът е "истински" и е базиран на "реални данни, а не просто на политически театър", каза Петков.

"По политически маневри и политически циркове [ГЕРБ и ДПС] са много по-добри от нас. Но кооато става дума за икономика, няма по-добър икономист от Асен Василев. Той казва, че когато цяла Европа е на ръба на рецесия, да се затягат коланите в България, да се намаляват пенсиите и социалните плащания е огромна грешка", допълни съпредседателят на ПП-ДБ.

Той коментира и думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който в сряда заяви, че е подкрепил кандидатурата на Васил Терзиев за кмет на София, само защото Кирил Петков му се е обадил по телефона и го е предупредил, че правителството ще падне, ако Терзиев не спечели. Петков обаче даде различна версия по този повод и обясни, че всъщност Борисов е този, който му е звъннал:

"Ако аз я бях поискал подкрепата, щях да набера телефона. Приветствам това, което [Борисов] направи - но то не беше инициирано от мен".


Кирил Петков: Спиране на вноса на руски нефт преди 1 март 2024 г. носи необоснован риск



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024