ПП-ДБ: ГЕРБ и ДПС измислиха фалшивата новина за машините, защото губят на изборите Снимка: © Screenshot

ГЕРБ губи изборите в София и в други големи общини и затова заедно с ДПС измислиха фалшивата новина, че се готвят манипулации с машините за гласуване. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната-Демократична България" Атанас Атанасов по повод спекулациите на тези две партии с "Има такъв народ" за предполагаемо нарушаване на сигурността на машинния вот.

Атанасов уточни, че твърденията за изборни манипулации идват от "митична" справка на ДАНС, която не е подписана от председателя на службата, а от негов заместник.

Обединението заяви, че не страхува от това изборите да бъдат проведени изцяло с хартиен вот - каквито искания отправят останалите партии в парламента. Решението за това обаче трябва да бъде взето изцяло от компетентния орган - Централната избирателна комисия (ЦИК).

"ЦИК решава да има или да няма машинно гласуване. ние не се притесняваме от техните решения, но призоваваме българските граждани: "Не се поддавайте на тази нова костинбродска афера, а излезте и гласувайте", заяви Атанасов.

Кирил Петков нарече случващото се "предизборен цирк".

"Нас въобще не ни е страх да излезем на изцяло хартиен вот, голяма работа. Това, което е важно, е всички да излезем да гласуваме, за да покажем, че вотът на българите е по-силен от всякакви манипулации и е време да си вземем градовете обратно", каза той.

От политическата формация припомниха, че твърденията за манипулации са безпочвени, тъй като машините вече не отчитат изборния резултат. Тоест няма как да го манипулират. Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов обясни, че устройствата са на практика принтери и кодовете в тях не отчитат резултата по никакъв начин. Това става с ръчно преброяване на разпечатаните от машината разписки. Броят ги членовете на секционните избирателни комисии - точно по същия начин, по който се отчитат резултатите и от обикновените хартиени бюлетини.

"Няма как да има изборни манипулации, тъй като накрая хората броят това, което е излязло от машината", подчерта той.

Подобно обяснение даде по-рано и министърът на електронното управление Александър Йоловски.

Скандалът между партиите избухна в петък, след като в парламента се проведе извънреден Председателски съвет заради доклад на ДАНС. За него към момента не се знае нищо, но според разказа на Тошко Йорданов от "Има такъв народ" имало данни за това, че зам.-министър на електронното управление е "компрометирал" машинното гласуване, като е "свалил кодовете" на машините.

Тезата на Тошко Йорданов обаче изцяло не съответства с написаното в Изборния кодекс, където е посочено, че гласовете (включително тези от машина) се броят по хартиените разпечатки, които всеки гражданин вижда преди да пусне в урната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024