ПП-ДБ и "Спаси София" призовават да се гласува с машини на местните избори Снимка: © Getty Images

"Продължаваме Промяната", "Демократична България" и "Спаси София" призовават българските граждани да гласуват с машини на предстоящите местни избори.

В общо изявление трите политически формации посочват, че гласуването с машина помага за ограничаването на изборните манипулации и техническите грешки при вота.

От ПП, ДБ и “Спаси София” припомнят, че машинното гласуване е най-голямата гаранция, че гласът на избирателите ще бъде зачетен. Машините намаляват до нула опасността от фалшификация на вота за разлика от хартиените бюлетини, където някои от останалите партии са "усъвършенствали схемите за манипулации", посочват трите партии.

Освен това машинният вот елиминира невалидните гласове.

На тези избори бюлетините, в които гражданите ще подадат своя глас, са повече - за общински съветници, за кмет на община и според местоживеенето на гласоподавателя кмет на район (в София, Пловдив и Варна) и за кмет на кметство. Гражданите имат право на един глас за всяка от тези листи, които са различни и се отнасят за избора на кандидати на различни длъжности.

За общински съветници може да се гласува и преференциално, като освен номера на избраната листа, вдясно може да се избере и номер на кандидата от нея, който избирателят предпочита.

На сайта на Централната избирателна комисия има симулатор на гласуването с машина и всеки избирател може да види предварително стъпките за неделя. Но и в самия изборен ден гласуването с машина е лесно и удобно, като се следват инструкциите на екрана за всяка стъпка. Накрая машината отпечатва разписка за всеки отделен вот.

Избирателят сгъва разписките на две, подава ги на член на секционната избирателна комисия за печат и ги пуска всичките в урната за машинно гласуване. Хартиените бюлетини се пускат в друга урна.

Как да гласуваме с машина на местните избори на 29 октомври?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024