ПП-ДБ няма да подкрепи кабинета "Желязков" Снимка: © Screenshot

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) няма да подкрепи проектокабинета на ГЕРБ с премиер Росен Желязков. Това стана ясно от публикация на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков във Facebook.

"Няма да подкрепим правителството на ГЕРБ-ДПС, за което си мечтае Пеевски, защото следващите реформи, нужни на България, са невъзможни с тях", написа Петков непосредствено след като ГЕРБ получи първия мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев, взе го Росен Желязков и предложи веднага състав на кабинет.

"Цялата сила на Пеевски идва от три места: алчност и страх на калинките в институциите; Борисов е дал партията си под наем заради собственото си спокойствие; ниската избирателна активност, иначе депутатите му могат да паднат наполовина още на следващите избори ако вдигнем броя на гласуващите", написа Петков и допълни, че формацията отказва правителство с първия мандат.

Росен Желязков има едноседмичен срок за преговори за подкрепа за бъдещото правителство.

В случай че реши да го подложи на гласуване в Народното събрание, ще му бъдe нужно обикновено мнозинство, или повече от половината от присъстващите депутати.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов допусна, че кабинетът на малцинството на Росен Желязков може да бъде подкрепен с тактически ходове на част от партиите в 50-ото Народно събрание - а не със стабилно мнозинство.

Ако това се случи обаче, правителството ще остане само до приемането на нов бюджет, задействане на европейските плащания (вероятно имаше предвид второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост) и "придвижване" към еврозоната.

В случай, че не бъде съставено правителство с мандата на ГЕРБ, президентът трябва да връчи втория мандат на кандидат-премиер. от ДПС и процедурата да се повтори. При пореден неуспех остава опцията за трети мандат с по-неясни срокове, но ГЕРБ вече даде сигнал, че няма да подкрепи нищо друго освен собствено правителство.

ГЕРБ представи проектокабинет "Желязков" със 7 служебни министри като Калин Стоянов и Людмила Петкова


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Рамадан Аталай проговори: Пеевски се разпорежда с ДПС като с лична фирма и с поголовен натиск

Депутатът показа писмо от Доган и потвърди, че мма разрив между него и Пеевски

08:16 - 03.07.2024
Важно днес

Втори заместник-председател на финансовия надзор подава оставка

Тя ще бъде гласувана в парламента в сряда

20:12 - 02.07.2024
Важно днес

Кирил Петков: Ако ГЕРБ и ДПС си напазаруват депутати тази вечер, кабинет ще има

Радев призова предложил на ГЕРБ правителство на малцинството

19:15 - 02.07.2024
Важно днес

Чуждестранният бизнес призова за демократично правителство и ангажимент към ЕС и НАТО

Седем търговски камари излязоха с писмо до политиците

17:14 - 02.07.2024