ПП-ДБ обвини Радев в "доброволен отказ от суверенитет" заради концесията на "Росенец" Снимка: © Булевард България

"Продължаваме промяната" - "Демократична България" публикуваха критична позиция срещу президента Румен Радев, след като стана ясно, че е сезирал Конституционния съд срещу спирането на концесията на "Лукойл" върху пристанище Росенец.

От управляващата коалиция напомнят на Радев, че "България е европейска парламентарна, а не президентска република", и че българският интерес е ключовите пристанища да се оперират от държавата.

ПП-ДБ уличават президента, че изявленията му по случая са "насочени към защита на интереси, различни от българския национален интерес, и целят всяване на страх сред населението".

"Твърденията на президента Радев, че държавата е неспособна да управлява именно пристанище Росенец, граничи с доброволен отказ от суверенитет и уронва доверието в държавните институции", казват от ПП-ДБ.

Те критикуват служебния кабинет на Румен Радев за това, че остави в сила концесията на "Лукойл" - "без аргументи, тайно и експресно" - въпреки че имаше основание да я прекрати още в края на 2022 г. заради европейските санкции срещу Русия.

"Призоваваме президенството, ПП „Възраждане“ и БСП да не прибягват до поредните опити за създаване на обществено напрежение чрез разпространяване на неверни твърдения за евентуално повишаване на цени и прекъсване на доставките. Ако разполагаха с такива данни, същите следва да бъдат представени през компетентните институции и да се направи истински анализ, а не да се говори като на площада. Именно поставянето на пристанище Росенец под държавен контрол би позволило държавата да определя такси според пазарната ситуация и да се грижи за интересите на българските граждани, без да се нарушава нормалното функциониране на рафинерията", казват от ПП-ДБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024