ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) се обявиха против идея, лансирана от служебната власт, Българската банка за развитие да предоставя нисколихвени или безлихвени кредити за работещите в бюджетни организации.

Според тях, това е „опит на служебното правителство на ГЕРБ да „купува“ гласове с пари на Българската банка за развитие (ББР)“.

Позцията на ПП-ДБ идва, след като министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов съобщи по БНТ, че се обмисля ББР да има социална функция.

По думите на министъра в новата стратегия на банката ще бъде заложено тя да може да подпомага държавата с пазарни механизми в социалната сфера, здравеопазването, енергетиката, транспортната и комуникационна свързаност, инфраструктурни проекти. Той даде пример с болниците, чиито дългове ББР може да рефинансира, както и с възможността да се кредитират работещите в бюджетната сфера преди пенсиониране.

„Банката обмисля вариант да намери механизъм при пълно взаимодействие със съответните държавни структури за отпускане на безлихвени или нисколихвени за крайните получатели кредити. Така те ще могат да използват авансово обезщетението си при пенсиониране, което ще послужи като обезпечение по заемите, които ББР ще отпуска“, каза министър Карадимов и уточни, че разработката на подобна идея е дълъг и внимателен процес, който е редно да се реализира от редовно правителство.

„Съгласно закона и устава на Банката нейната цел е да насърчава икономически, експортен и технологичен потенциал на малките и средните предприятия чрез улесняване на достъпа им до финансиране, а не да служи за безплатно финансиране на физически лица,“ пишат в позиция във Facebook профила си от ПП-ДБ.

ББР няма социална функция, а трябва да развива икономически потенциал на България,“ припомнят те.

„В това предложение няма нито финансова логика, нито социална нужда определени категории граждани - държавните служители в този случай - да бъдат подпомагани от държавата за сметка на всички останали граждани,“.

Даването на изгодни кредити единствено в полза на държавната администрация прилича на опит за организиране и „купуване“ на гласове,“ смятат от политическата формация.

От „Продължаваме промяната – Демократична България“ припомнят, че като служебен министър на икономиката Кирил Петков разкри, че ББР е дала близо 1 млрд. лева само на 8 фирми, като над 500 млн. лв. от тях са получени от фирми, които според журналистически разследвания са свързани индиректно с Делян Пеевски.

„Кредити за насърчаване на малки и средни предприятия отсъстваха. Подадохме няколко сигнала в прокуратурата, по които все още текат разследвания,“ отбелязват от ПП-ДБ и припомнят, че към днешна дата част от фирмите са обявили официално, че няма да могат да възстановят получените средства.

Одитен доклад на Сметната палата, от февруари тази година потвърди сериозни проблеми в управлението на ББР в периода 2020-2021 г., обхванат от проверката.

Вместо да подпомага малките и средните предприятия за развитие на българската икономика, ББР е насочила огромни ресурси за кредитиране на няколко големи корпоративни клиенти.

По същото време изпълнителните директори на ББР са получавали между 36 000 и 47 000 лв. средно месечно възнаграждение през периода на 2020 и 2021 г.

Допуснат е и случай на конфликт на интереси, при който членове на Управителния съвет на ББР са гласували собствените си възнаграждения, без да си направят самоотвод.

Над 80% от общия дълг на държавната Българска банка за развитие се оказва към три китайски банки.

Сметната палата освети тежки нарушения в управлението на ББР


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024