ББР губи 300 млн. лв. от необезпечени кредити, раздавани при ГЕРБ

Около 300 млн. лв. от големите кредити, дадени от държавната Българска банка за развитие по времето на ГЕРБ, няма да бъдат върнати. Това е оценката към момента, а причината е, че заемите са били дадеди, без да са адекватно обезпечени. В резултат сега са несъбираеми.

Изчислението е на изпълнителния директор на ББР Цанко Арабаджиев. По думите му пред Нова телевизия един от непогасените кредити е този на фирмата “Роудуей кънстракшън”. Кредитът бе за малко под 150 млн. лева, а целта му - фирмата да придобие малката компания "Пътстройинженеринг" АД със седалище в кърджалийското село Груево. Неин предишен собственик е бизнесменът Румен Гайтански - Вълка. Условията по връщането на заема са доста съмнителни заради гратисното плащане на главницата, изместено в края на падежа през 2029 г., стана ясно още през 2021 г. Самият договор за заем е от 2019 г.

"Когато един кредит е даден на куха фирма, когато един кредит за 150 млн. лв., а реално обезпечението е 15-20 млн. лв., няма откъде да бъдат събрани парите", коментира Арабаджиев положението към днешна дата.

Проверка на "Булевард България" в Търговския регистър показа, че заради необезпеченото влезаме ББР е влязла в управлението на "Роудуей кънстракшън". Това се е случило преди няколко дни. Случаят бе даден на ДАНС и на прокуратурата отдавна, но няма информация как текат проверките и текат ли изобщо.

Заемът на "Роудуей кънстракшън" бе най-големият от общо осемте гигански кредита, отпуснати от ББР по времето на ГЕРБ на компании, свързани с мастити бизнесмени. Общата стойност на банковото финансиране на тези 8 компании е над 1 млрд. лв.

Три дружества са получили заеми от по над 140 млн. лв. - освен "Роудуей Кънстракшън", това са "Слънчев ден" АД (свързвано с Георги Гергов ) и "Благоевград – БТ" АД (свързвана с Делян Пеевски).

Други две дружества са взели по над 115 млн. лв. от държавната финансова институция - "Маркет инвестмънт" АД ("Техномаркет") - дъщо свързвана с Пеевски, и "Интернешънъл инвестмънтс" ЕАД.

Параходство "Български морски флот" АД на братя Домусчиеви, "Транспект" АД и "Инса Ойл" ЕООД на Георги Самуилов са взели по над 60 млн. лв.

Цанко Арабаджиев коментира и обвиненията на ГЕРБ към сегашното ръководство на ББР, че е платило с лека ръка 1 млн. лв. за консултантски услуги по неосъществен облигационен заем за 1 млрд. лв. Той обясни, че Управителният съвет на банката е взел решение да пласира облигации на международните пазари през миналата година при много изгодни условия, като идеята е била с този заем да се покрие по-скъп заем, взет от китайски банки. Така очакванията са били да се спестят 60-70 млн. лв. "Привлякохме едни от най-добрите инвестиционни банки, а именно Citi, JPMorgan и ING за мениджъри по емисията", с които работи и Министерство на финансите за държавния дълг", посочи Арабаджиев.

Въпросният 1 млн. лв. е платен на две адвокатски кантори в Лондон - „Clifford Chance” и „Аllan&Overy”, консултирали облигационния заем. Войната в Украйна обаче е осуетила финансовата операция - поскледвалото повишение на лихвите е направило рефинансирането на кредита на ББР неизгодно.

Води се политическа битка между две партии и ББР няма работа в нея, посочи Арабаджиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024