ПП-ДБ внася нови правила за избор на членове на КПК, за да не е "бухалка на ГЕРБ и ДПС" Снимка: © Screenshot

"Продължаваме промяната-Демократична България" внася отново в парламента правилата за избор на членове на антикорупционната комисия, за да не продължи тя да се ръководи от политически зависими лица, обяви депутатът от коалицията Лена Бориславова.

"Резултатите на старото ръководство на антикорупционната комисия и по-скоро липсата на такива резултати потвърждават, че този орган се ръководи от политически зависими лица и истински разследвания за корупция по високите етажи на властта просто няма да има. Ако не бъде сменено нейното ръководство, тя ще продължи да се използва като политическа бухалка срещу опонентите на ГЕРБ и ДПС," каза Бориславова.

Като такъв пример тя посочи решението на Комисията за противодействие на корупцията за несъвместимост, с което преди ден временно от работа беше отстранен подуправителя на БНБ и бивш депутат от ПП-ДБ Андрей Гюров.

"От месеци срещу всички законно легитимни и прозрачно избрани представители на демократичната общност се води поголовно война. Опитът за отстраняването на Андрей Гюров е само част от нея," каза Бориславова.

Като част от тази "война" тя определи сигналите за несъвместимост и касиране на изборите срещи кметовете на Варна, София и Благоевград, както и срещу четирима районни кметове в столицата, избрани от ПП-ДБ.

Сигналите срещу тях за подавани Александър Долев, който има опит в местната власт в Пловдив до 2011 г., а в момента се представя за редактор в "Радио и телевизия Истина и свобода", а там, където той не успява - от кметове и общински съветници от ГЕРБ.

Затова от ПП-ДБ ще предложат правила за избор на членове на антикорупционната комисия, които дадат гаранции за тяхната политическа независимост.

"Номинациите ще се оценяват от истински независима комисия. Ще настояваме тя да направи оценка на професионалните и нравствените качества на кандидатите," каза депутатът от ПП-ДБ и бивш правосъден министър Надежда Йорданова.

В предишното Народно събрание беше променен законът, но не беше сменен съставът на органа, защото нямаше разбирателство с ГЕРБ и ДПС как да стане това. Антикорупционната реформа е след условията на Европейската комисия за отпускане на следващо плащане за България от Плана за възстановяване и устойчивост.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024