ПП и ДБ внасят законови промени, с които да се вземат службите от президента Снимка: © Булевард България

"Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) внасят промени в няколко закона в парламента, с които да елиминират ролята на президента при назначаването на шефовете на службите, както и на главния секретар на МВР. Това става ясно от прессъобщение на ПП.

Съгласно предложенията държавният глава няма да може да определя и кой да ръководи Националната служба за охрана. Двете партии посочват, че промените са част от гаранциите за съставяне на правителство на малцинството с втория мандат - идея, която те предложиха преди няколко седмици.

За да бъде реализирано предложението им, ще трябва да се приемат промени в законите за МВР, НСО, ДАНС и НПК.

Какво предлагат двете партии?

Промените в Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" ще включват председателите на ДАНС и Служба "Военно разузнаване", както и тези на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) и на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) да се назначават от Министерския съвет по предложение на министър-председателя, а не както досега - с президентски указ.

Според ПП и ДБ тази промяна е в съотвествие с Конституцията, тъй като МС осигурява обществения ред и националната сигурност, както и осъществява общото ръководство на държавната администрация и на въоръжените сили.

С изменения в Закона за Министерството на вътрешните работи се предвижда главният секретар на МВР също да се назначава от правителството, вместо от президентската институция. Правните аргументи на двете партии и по този повод са същите.

Една от ключовите промени, които предлагат от ДБ и ПП, е отпадането на ролята на прокурора като посредник между съда и полицията, когато за извършването на определени действия по разследване се изисква произнасяне от съда. Това ще стане с изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Двете партии предлагат и изменения в Закона за Националната служба за охрана, с които да прехвърлят службата към министъра на отбраната. Друга идея е задължителната охрана на висши длъжностни лица да се намали до 1 година след освобождаване на поста, освен ако няма необходимост тази охрана да продължи. Предлага се и ограничаване на кръга на охраняваните лица, заемащи длъжности в общата администрация на президентството.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023

Умира ли приятелството? „Рецесията на връзките“ удря най-силно по мъжете

Свободното ни време е радикално индивидуализирано

12:49 - 05.02.2023