ПП: "Кабинетът, който чакаше "Газпром" да вдигне телефона, опитва да прокарва интересите на "Лукойл"

Председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров разкритикува поведението на служебния кабинет спрямо "Лукойл".

"Не е учудващо, че правителството, което месец и половина звъня на "Газпром" и те не вдигнаха телефона, сега се опитва да прокарва интересите на Лукойл", каза той в интервю за Нова ТВ.

Гюров отхвърли като неуместни намеренията на служебното правителство да издейства поредно изключение от санкциите срещу руския петрол и да позволи преработени петролни продукти от "Нефтохим" да се изнасят за други държави от ЕС.

Владислав Панев (ДБ) също описа натиска на "Лукойл" върху страната като опит на руската компания да накара правителството да се държи като неин агент в Брюксел.

Той опроверга "катастрофалните" сценарии, при които горивата може да поскъпнат двойно, ако "Лукойл" спре да работи.

"Цените на горивата в България са пазарни - те са по-ниски от други държави не заради вноса на руски петрол, а заради акцизите. Ние нямаме никаква полза от тази дерогация до края на 2023. Петролният пазар е много по-отворен в сравнение с газовия. Цените са пазарни и спрямо държави, в които няма рафинерии", каза още той.

Крайният вариант, който той посочи като нежелателен, но възможен, е ако руснаците спрат дейността на завода в Бургас, държавата да поеме оперативен контрол върху него.

Панев застъпи тезата, която и ГЕРБ лансира със законови промени - държавата да облага не само свръхпечалбата на "Лукойл", а цялата разлика между цените на нефта от сорт "Брент" и "Уралс", продаван в България, която той оцени на 2 млрд. лв.

Придобитите средства той предлага да се използват за връщане към потребителите като компенсации.

Министерството на финансите обаче вече излезе със становище, че това може да представлява скрито мито или непозволена държавна помощ.

Министерството на финансите отхвърли идеите на ГЕРБ за компенсации на горивата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023