ПП предлага кабинет на база програмна декларация. Ако парламентът я отхвърли, ще върнат мандата Снимка: © Screenshot

"Продължаваме промяната" продължава с опитите за съставяне на правителство с втория мандат. Кандидатът за премиер на партията Николай Денков призова останалите политически сили да представят своите приоритети, по които след това да бъде разработена програмна декларация.

Идеята е всяка партия да изпрати свои предложения, които настояват да бъдат разгледани от парламента през 2023 г. След което от "Продължаваме промяната" отправят покана за нова среща между формациите, на който списъкът да бъде обсъден. Той ще бъде финализиран през предстоящите почивни дни и след това ще бъде подложен на гласуване в Народното събрание.

"Идеята е да видим заедно къде може да има общо сечение на приоритети, които трябва да бъдат свързани с конкретни задачи и законопроекти, които искаме да бъдат гласувани и приети", коментира Денков.

Ако парламентът приеме програмната декларация, от партията ще предприемат следващата стъпка - обсъждане на състава на потенциалния кабинет. Ако документът бъде отхвърлен обаче, "Продължаваме промяната" ще върне мандата неизпълнен.

В коментар относно кой точно ще влезе в състава на потенциално правителство, Денков не посочи имена, но каза, че избраните министри със сигурност "трябва да бъдат експерти в тяхната област".

"Гръбнакът - основният състав от министрите, трябва да бъде свързан с политически формации, за да е ясно кой носи отговорност", каза още кандидат-премиерът.

Към момента преговорите за излъчване на редовен кабинет с втория мандат не постигат особен резултат. Миналата седмица всички парламентарни групи с изключение на "Възраждане" се събраха за среща с Денков. Тя обаче протече на фона на критики от страна на ГЕРБ и ДПС срещу "Продължаваме промяната".

От БСП, "Демократична България" и "Български възход" заявиха, че разговорите трябва да продължат. Правителството на партията на Кирил Петков и Асен Василев няма особени шансове за успех, тъй като дори да получи подкрепата на тези три партии, гласовете ще са недостатъчни за формирането на мнозинство в парламента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов и Цацаров пропускат заседанието на комисията "Нотариуса", депутатите изслушват само Гешев

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024