ПП все пак взе комисията по земеделие в НС. Но след нов координиран опит на ГЕРБ и ДПС да блокират вота Снимка: © Screenshot

Последно: депутатът от "Продължаваме промяната" Росен Костурков оглави комисията по земеделие на 48-ото Народно събрание. Решението е факт след 2 седмици скандали и отказ на ГЕРБ и ДПС да допуснат на председателския пост предишния претендент от ПП - бившия зам.-министър на земеделието Иван Христанов, който беше в основата на разплитането на схемите на т.нар. първа частна граница "Капитан Андреево". За днешната развръзка номинацията бе оттеглена и заменена с тази на Костурков.

Изборът на последния обаче и днес се случи от четвъртия път - преди това ГЕРБ и ДПС в координиран синхрон се опитаха да провалят гласуването с продедурни хватки.

След първоначалното приемане на номинацията бе поискано прегласуване. Депутатите от двете партии - въпреки че бяха в пленарната зала, бойкотираха вота. Така макар кворумът да бе от 208 депутати, глас подадоха едва 103. 100 от тях бяха "за" Костурков, но председателстващият заседанието Росен Желязков (ГЕРБ) обяви, че решението не е прието. Причината - не са гласували повече от половината присъстващи, както изисква действащият правилник на Народното събрание. А това условие бе изпълнено само защото присъстващите от ГЕРБ и ДПС не участваха.

Последва процедурен спор, за малко по същата схема да се провали още един вот, но през това време от ПП направиха две неща: първото - внесоха нов проект за решение Росен Костурков да оглави земеделската комисия и второ: настояха преди гласуването му за проверка на кворума. Този път той бе 147 депутати. Първият път номинацията му отново не мина. При прегласуването все пак Костурков бе избран - с 99 гласа "за" и общо 98 "против" и "въздържал се". Този път БСП не бе заедно с ГЕРБ и ДПС, докато при номинацията на Христанов миналата седмица гласуваха "против".

Игрите с кворума не са новост, а във фрагментиран парламент са основен инструмент за политическо противопоставяне. Най-разпространеното тълкуване е, че за да се взимат решения в залата трябва да присъстват поне 121 народни представители. Така със 61 гласа "за" парламентът може да време решение.

Преди сагата с комисията по земеделие, ДПС взе поредно председателско място - това в комисията по спорта. Движението оглавява още бюджетната комисия, тази по обществен ред и сигурност и тази по околната среда и водите.

Пленарна зала от Народно събрание ДПС оглави и спортната комисия в парламента, след като ПП оттегли номинацията на Радостин Василев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024