ПП все пак взе комисията по земеделие в НС. Но след нов координиран опит на ГЕРБ и ДПС да блокират вота Снимка: © Screenshot

Последно: депутатът от "Продължаваме промяната" Росен Костурков оглави комисията по земеделие на 48-ото Народно събрание. Решението е факт след 2 седмици скандали и отказ на ГЕРБ и ДПС да допуснат на председателския пост предишния претендент от ПП - бившия зам.-министър на земеделието Иван Христанов, който беше в основата на разплитането на схемите на т.нар. първа частна граница "Капитан Андреево". За днешната развръзка номинацията бе оттеглена и заменена с тази на Костурков.

Изборът на последния обаче и днес се случи от четвъртия път - преди това ГЕРБ и ДПС в координиран синхрон се опитаха да провалят гласуването с продедурни хватки.

След първоначалното приемане на номинацията бе поискано прегласуване. Депутатите от двете партии - въпреки че бяха в пленарната зала, бойкотираха вота. Така макар кворумът да бе от 208 депутати, глас подадоха едва 103. 100 от тях бяха "за" Костурков, но председателстващият заседанието Росен Желязков (ГЕРБ) обяви, че решението не е прието. Причината - не са гласували повече от половината присъстващи, както изисква действащият правилник на Народното събрание. А това условие бе изпълнено само защото присъстващите от ГЕРБ и ДПС не участваха.

Последва процедурен спор, за малко по същата схема да се провали още един вот, но през това време от ПП направиха две неща: първото - внесоха нов проект за решение Росен Костурков да оглави земеделската комисия и второ: настояха преди гласуването му за проверка на кворума. Този път той бе 147 депутати. Първият път номинацията му отново не мина. При прегласуването все пак Костурков бе избран - с 99 гласа "за" и общо 98 "против" и "въздържал се". Този път БСП не бе заедно с ГЕРБ и ДПС, докато при номинацията на Христанов миналата седмица гласуваха "против".

Игрите с кворума не са новост, а във фрагментиран парламент са основен инструмент за политическо противопоставяне. Най-разпространеното тълкуване е, че за да се взимат решения в залата трябва да присъстват поне 121 народни представители. Така със 61 гласа "за" парламентът може да време решение.

Преди сагата с комисията по земеделие, ДПС взе поредно председателско място - това в комисията по спорта. Движението оглавява още бюджетната комисия, тази по обществен ред и сигурност и тази по околната среда и водите.

Пленарна зала от Народно събрание ДПС оглави и спортната комисия в парламента, след като ПП оттегли номинацията на Радостин Василев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БСП "събори" областния управител на Хасково. Той твърди, че мишената е президентът

Минко Ангелов подава оставка, но очаквал атака: заради сигнал за незаконно строителство но "Капитан Андреево"

18:42 - 29.11.2022

ЕК започна две наказателни процедури срещу България заради пътната безопасност

Брюксел изпраща уведомително писмо до София за случаите

17:58 - 29.11.2022

Футболът в криптовселената: Търговията с фен токени расте покрай Катар 2022. А после?

Криптомонетите на любимия отбор за едни са забавление, а за други - инвестиционна възможност

17:10 - 29.11.2022

"72 сезона" или първите 18 години от живота: Metallica обяви нов албум и турне

Групата изкара и първия сингъл от албума

16:43 - 29.11.2022

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" депутатите удължиха закона за бюджета

Решението означава, че държавата няма да има редовен бюджет за 2023 г.,

16:01 - 29.11.2022

Донев за кодовете: Това не е флашка, която се разнася назад-напред, а сложна система

"Няма как човек от партия да държи кодовете и да манипулира вота", каза още той

15:40 - 29.11.2022

Столтенберг: Путин се проваля и е готов на бруталност, невиждана от Втората световна война

Русия опитва да използва зимата като оръжие в Украйна, казва генералният секретар на НАТО

13:27 - 29.11.2022

Мексикански боксьор заплаши Меси: Да се моли на Господ да не го намеря

Задочният спор е заради "подритната фланелка" сред победата на Аржентина над Мексико на Световното в Катар

13:01 - 29.11.2022