ПП за проектокабинета на ГЕРБ: Това е правителство по оста "Борисов-Радев-Пеевски" Снимка: © БНТ

"Смокинов лист на договорени скрити коалиции" - това е оценката, която председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров даде на проектокабинета на Николай Габровски.

"По същество това е правителство по оста "Борисов-Радев-Пеевски". Можем само да спекулираме дали основната цел на така предложеното правителство не е изход към нови избори", каза той в интервю за БНР.

ПП няма да подкрепи предложения състав - позицията не само не е променена, а и изглежда още по-категорична след обявяването на имената на кандидатите за министри.

  • "Имената в кабинета "Габровски" са от банките на модела, който ние като партия дойдохме да разградим. Голяма част от имената на експертите, те не са независими, а са от банките за кадри на Тройната коалиция, на ГЕРБ, на ДПС и на президента Радев. Вече много категорично виждаме, че има един много ясен, построен мост между Банкя и президентството. И той вече не е само построен, а и добре скрепен", казва Гюров в интервю за БНР.

Номинацията на доскорошния военен министър Драгомир Заков също не е склонила ПП към преосмисляне на позицията.

Гюров пожела успех на Заков при евентуално избиране за министър, в мандат на ГЕРБ, като го определи за добър професионалист, но отхвърли изцяло модела на "експертно" управление в текущата ситуация.

"Този тип експертни кабинети в миналото са се проваляли точно по линията на независимостта, която търсим. Не са успели да покажат, че могат да носят отговорност", каза още той.

БСП също отхвърля вариант да даде подкрепа за този състав на кабинет с мандат на ГЕРБ.

  • "Не ни интересуват имената в предложения кабинет, защото зад него прозира моделът на ГЕРБ – идеологията, с коятo БСП се бори от много години. Категорично няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ", казва депутатът Вяра Емилова пред Нова Нюз.

Бившият земеделски министър Иван Иванов (БСП) обяви, че е бил изненадан от появата на имена като Меглена Плугчиева и Мартин Захариев - и двамата са бивши депутати от социалистическата партия, макар че в момента не се асоциират с нея.

  • "Доколкото ми е известно, двамата кандидат-министри към днешна дата не са правили опит за връзка с нашата парламентарна група, с ръководството на партията. Ние поддържаме нашата теза, че този кабинет няма как да бъде подкрепен от нас", каза още Иванов, цитиран от БТА.

Той не смята, че проектът на Габровски ще може да спечели мнозинство, но не изключва изненади в пленарна зала, доколкото правителството теоретично може да бъде избрано и с мнозинство от присъстващите.

Реакция от "Демократична България" дойде в лицето на евродепутата Радан Кънев.

"Ако целта на проектокабинета Габровски е да се хареса на хората с десни и реформистки настроения, боя се, че тя не може да бъде постигната с тези имена", пише той.

Кънев коментира, че отделни номинации за министри "заслужават само уважение за досегашната си кариера", но цялостният състав на проектокабинета излъчва сигнали за "опасна олигархична договорка за нова "тройна" коалиция".


Проектокабинетът на ГЕРБ: Екс-министри от Тройната коалиция за вицепремиери, Николай Павлов - в енергетиката

Проектокабинетът на ГЕРБ: Екс-министри от Тройната коалиция за вицепремиери, Николай Павлов - в енергетиката


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024