Правителството и част от земеделците сключиха споразумение, протести обаче ще има и утре Снимка: © Getty Images

Правителството на акад. Николай Денков и част от земеделците подписаха общо споразумение на среща в Министерски съвет след няколко дни на протести.

"Добавихме към текста само една точка, съгласно която ще има група, която ежемесечно ще проследява изпълнението на споразумението и ще обсъжда всичко важно за сектора, законите и всичко, което е важно за земеделците", заяви министър-председателят.

Всеки има право да протестира в рамките на закона. Бяха поставени определени изисквания от фермерите по отношение на войната в Украйна, зелената сделка и тн. Всички тези проблеми имат отражение в споразумението, което подписахме днес. Нека всеки, който има претенции, първо да го прочете. Съветвам министър Вътев да даде ден за размисъл и тези хора да прочетат какво пише вътре", каза още Денков.

Остава обаче недоволството сред част от фермерските организации.

От Сдружението на Обединените земеделски производители заявиха, че готвят второ споразумение и нови протести. Общо 26 са отцепилите се земеделски организации, които обещаха провеждането на голям протест на територията на София във вторник.

Отказът им да спрат с протестите идва, след като в петък на среща в Министерски съвет беше постигнато съгласие за финансовата помощ на държавата към земеделците. Най-малките стопанства ще получат най-големи компенсации, като няма да има нужда да доказват загуби.

Отделно, по-големите производители, чрез справка за приходите и разходите, ще трябва да докажат, че са на загуба, за да бъдат подпомогнати. Ще има и таван на помощта, който ще бъде фиксиран, след като се види общата картина в сектора.

Недоволството на фермерите и земеделците започна миналата седмица, след като браншовите организации отхвърлиха първоначалното предложение на правителството за финансова помощ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024