Правителството на Словакия възнамерява да ограничи протестите Снимка: © Getty Images

Седмици след покушението срещу министър-председателя на Словакия Роберт Фицо, правителството на страната възнамерява да въведе редица нови мерки с цел по-добра защита за политиците. Новите правни разпоредби предвиждат по-строги правила за провеждане на протестни митинги.

Демонстрантите вече нямат право да се събират пред сградите на правителството или президента, парламента или съда. Те ще трябва да спазват минимално разстояние от 50 метра.

Немското издание "Spiegel" отбелязва, че в миналото част от опозицията неведнъж е организирала протести непосредствено пред частния апартамент на Фицо в Братислава. Различни демонстрации са се провеждали и пред частната резиденция на президента Зузана Чапутова и други политици.

В бъдеще обаче това няма да се случва.

Ще бъдат забранени протестите и пред болници и частни резиденции на лекари и журналисти, които са станали обект на обществена критика заради професионалната си дейност.

По време и след пандемията от COVID противниците на ваксинацията многократно блокираха достъпа до лечебните заведения и се събираха пред частните домове на известни лекари.

Промените в закона, приети в сряда от трипартийния кабинет в Братислава, все още трябва да бъдат одобрени от парламента, но там коалиционните партии разполагат с достатъчно мнозинство.

Фицо беше откаран в болница след покушение срещу него на 15 май в град Хандлова. Той беше прострелян пет пъти, като се твърди, че мотивите за опита за убийство са политически. Премиерът беше в критично състояние и се наложи да бъде опериран.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024