Правителството реши да изпрати един генератор и консерви с грах и домати на Украйна Снимка: © Министерски съвет

Министерският съвет реши да изпрати един генератор в помощ на Украйна. Дарението е част от последното правителствено решение за предоставяне на безвъзмездна помощ за нападнатата от Русия страна.

От месеци Киев призовава западните си съюзници да ѝ помогнат с предоставянето на генератори и електрическо оборудване, тъй като електропреносната мрежа на страната е обект на множество руски атаки. В решение на правителството от 25 януари е поет ангажимент Министерството на вътрешните работи да дари бензинов генератор, но само един на брой.

Освен това служебният кабинет е одобрил и друга хуманитарна помощ по линията на Механизма за гражданска защита на ЕС, която вклюва бутилирана вода, превързочни материали, 200 спални чували и консерви с грах, домати, царевица, зелени краставици, гювеч и паприкаш. Общата стойност на предоставената хуманитарна помощ е близо 1 млн. лв., съобщават от пресцентъра на МС.

В края на ноември кметът на украинския град Нешитин се обърна директно към Министерството на отбраната с молба от там да предоставят агрегати за ток. Те така и не отвърнаха официално на искането, но междувременно пуснаха в продажба бензинови електроагрегати чрез Софийската стокова борса, като изтъкнаха, че те са неизправни и "не отговарят на изискванията, посочени в писмото на кмета на Нетешин".

Досега единственото дарение за генератори от страна на служебното правителство е в лицето на кампания на Министерството на енергетиката. През декември енергийният министър Росен Христов лично предостави 18 генератора в украинския град Болград, където 70% от населението са етнически българи.

Даренията на българската държава обаче са оскъдни на фона на действията на граждани - в това число и кампанията на издателя и бивш депутат на "Демократична България" Манол Пейков, който чрез успешна кампания успя да осигури стотици генератори за Украйна.

Повечето европейски страни също предприеха значително по-многобройни обещания в помощ на Киев. През декември Германия обяви, че ще предостави 470 електрически генератора на стойност 19,5 млн. евро, а Франция също изпрати близо 100 такива. Това е само част от помощта, която западните съюзници оказват на Украйна. В последните няколко дни тя нарасна значително, след като САЩ и Германия обявиха, че ще изпратят бойни танкове на Украйна, съответно M1 Abrams и Leopard 2.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтекли документи доказват плановете на Путин за световна кибервойна

Файловете Вулкан разкриват как руските служби ползват частни компании за кибератаки

21:03 - 30.03.2023

Илина Мутафчиева: Държавата сме ние самите и от нас зависи да имаме нормален живот

Защо човек от неправителствения сектор решава да влезе в политиката?

19:51 - 30.03.2023

Здравното министерство подписа договора за медицинските хеликоптери

Първата от шестте въздушни линейки трябва да бъде доставена през декември 2023 г.

19:49 - 30.03.2023

Русия обвинява България и Чехия, че ремонтират украински вертолети без лиценз

Москва твърди, че е забранила износ на резервни части, който е забранен много преди това от европейските санкции

18:29 - 30.03.2023

Ръководителят на МОК отхвърли критиките и се застъпи за връщането на руснаците в спорта

критиките на правителствата към завръщането на Русия в спорта са достойни за съжаление

17:24 - 30.03.2023

Всеки стажант във Vivacom ще черпи знания и опит от различни отдели на компанията

360-градусов професионален опит предлага Vivacom по повод 20-ата годишнина на стажантската си програма

17:24 - 30.03.2023

„Несравним цвят и яркост“: Диамантът The Eternal Pink отива на търг за $35 млн.

Цветните диаманти, особено розовите, напоследък достигат най-високи цени

17:11 - 30.03.2023