Военното министерство продава излишни генератори, от които Украйна има нужда Снимка: © Министерство на отбраната

Предприятието "Снабдяване и търговия-МО" към Министерството на отбраната е обявило продажбата на 40 генератора, въпреки че кметът на украинския град Нешитин се е обърнал директно към ведомството с молба да предостави агрегати за ток, защото населеното място има спешна нужда от тях. Това съобщава в. "Сега" , позовавайки се първоначално на публикация в социалните мрежи от бившия депутат от десницата Иван Сотиров.

От вестника са поискали отговор по въпроса от Министерството на отбраната защо съоръженията се продават,, защо не са дарени на Украйна и какво е направила институцията до момента за подпомагане на нападната страна по отношение на осигуряване на електрозахранване..

От Министерството на отбраната посочват в отгтовор, че бензиновите електроагрегати, които са пуснати в продажба чрез Софийската стокова борса, "не отговарят на изискванията за необходима мощност, посочени в писмото на кмета на украинския град Нетешин". Освен това генераторите не са изправни - те трябва да бъдат ремонтирани преди отново да могат да се използват. В обявата за продажбата на уредите обаче не се споменават повреди, отбелязва "Сега".

Информацията за това, че Министерството на отбраната разполага с излишни генератори, които продава, се появи за първи път в социалните мрежи във вторник. А граждански активисти започнаха да събират средства за мобилни генератори за ток за Украйна.

Все още не е ясно каква военна помощ ще окаже България на Украйна, след като парламентът прие решение за оказване на такава на 3 ноември. От военното министерство отказват да дадат отговор дали до момента страната ни е пратила генератори за Украйна и посочват, че ще дадат повече информация по въпроса с планираната военна помощ на 2 декември пред депутатите в Народното събрание.

Междувременно западните страни започнаха няколко кампании за предоставяне на генератори и електрическо оборудване на Украйна. Електропреносната ѝ инфраструктура е обект на множество руски атаки в последните месеци и страната се подготвя да преживее тежка зима. В сряда САЩ съобщи, че ще дари 53 млн. долара на Украйна за покупката на мрежово оборудване за пренос на електроенергия.

В началото на ноември Европейската служба за хуманитарна помощ съобщи, че ще дари 500 генератора на Киев. Сред посочените държави, които ще предоставят бройки, беше спомената и България, но не е ясно как точно се осъществява това.

Проф. Тодор Тагарев В помощ на Министерството на отбраната: Какво оръжие можем да дадем на Украйна още сегаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Асен Василев към Атанас Пеканов: Не е вярно, че няма европари за градска железница в Пловдив

Бившият вицепремиер по управление на еврофондовете твърди, че такъв проект нямам

18:50 - 21.04.2024
Важно днес

Диана Тонова сменя Иван Таков начело на БСП - София

Изборите в София бяха свикани от Националния съвет на партията

17:45 - 21.04.2024
Важно днес

Зеленски: Украинците имат нужда от доставка на "Пейтриът" сега

Русия твърди, че е завзела село със стратегическо местоположение

16:27 - 21.04.2024
Политика

Независими анализатори? Да, ако медиите плащат за техния труд

Да анализираш по медиите е професия и не може да е безплатна

15:19 - 21.04.2024
Бизнес

LVMH отчете значителен спад в продажбите на шампанско и коняк

За първото тримесечие на годината приходите от спиртни напитки са с 16% по-ниски

14:10 - 21.04.2024
Живот

Интернет се разочарова, че снимката с брада на Марк Зукърбърг е фалшива

Ретуширан кадър на собственика на Meta стана хит в социалните мрежи

13:35 - 21.04.2024
Важно днес

Изход от кризата или нова криза? В Косово гласуват на референдум за отстраняване на албански кметове

Близката до Белград партия "Сръбска листа" призова за бойкот

13:32 - 21.04.2024
Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024