Военното министерство продава излишни генератори, от които Украйна има нужда Снимка: © Министерство на отбраната

Предприятието "Снабдяване и търговия-МО" към Министерството на отбраната е обявило продажбата на 40 генератора, въпреки че кметът на украинския град Нешитин се е обърнал директно към ведомството с молба да предостави агрегати за ток, защото населеното място има спешна нужда от тях. Това съобщава в. "Сега" , позовавайки се първоначално на публикация в социалните мрежи от бившия депутат от десницата Иван Сотиров.

От вестника са поискали отговор по въпроса от Министерството на отбраната защо съоръженията се продават,, защо не са дарени на Украйна и какво е направила институцията до момента за подпомагане на нападната страна по отношение на осигуряване на електрозахранване..

От Министерството на отбраната посочват в отгтовор, че бензиновите електроагрегати, които са пуснати в продажба чрез Софийската стокова борса, "не отговарят на изискванията за необходима мощност, посочени в писмото на кмета на украинския град Нетешин". Освен това генераторите не са изправни - те трябва да бъдат ремонтирани преди отново да могат да се използват. В обявата за продажбата на уредите обаче не се споменават повреди, отбелязва "Сега".

Информацията за това, че Министерството на отбраната разполага с излишни генератори, които продава, се появи за първи път в социалните мрежи във вторник. А граждански активисти започнаха да събират средства за мобилни генератори за ток за Украйна.

Все още не е ясно каква военна помощ ще окаже България на Украйна, след като парламентът прие решение за оказване на такава на 3 ноември. От военното министерство отказват да дадат отговор дали до момента страната ни е пратила генератори за Украйна и посочват, че ще дадат повече информация по въпроса с планираната военна помощ на 2 декември пред депутатите в Народното събрание.

Междувременно западните страни започнаха няколко кампании за предоставяне на генератори и електрическо оборудване на Украйна. Електропреносната ѝ инфраструктура е обект на множество руски атаки в последните месеци и страната се подготвя да преживее тежка зима. В сряда САЩ съобщи, че ще дари 53 млн. долара на Украйна за покупката на мрежово оборудване за пренос на електроенергия.

В началото на ноември Европейската служба за хуманитарна помощ съобщи, че ще дари 500 генератора на Киев. Сред посочените държави, които ще предоставят бройки, беше спомената и България, но не е ясно как точно се осъществява това.

Проф. Тодор Тагарев В помощ на Министерството на отбраната: Какво оръжие можем да дадем на Украйна още сегаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023

Умира ли приятелството? „Рецесията на връзките“ удря най-силно по мъжете

Свободното ни време е радикално индивидуализирано

12:49 - 05.02.2023