Снимка: © Getty Images

С 12 гласа „за“ срещу 7 „против“ Комисията по правни и конституционни въпроси подкрепи на първо четене и трите законопроекта, с които се предлага Бюрото за защита на свидетелите да бъде отнето от главния прокурор.

Текстовете предвиждат то да бъде върнато в Министерството на правосъдието, където е било до 2014 г.

„Против“ гласуваха депутатите от ДПС и ГЕРБ-СДС, предаде БНР. Отрицателно е становището и на ръководството на държавното обвинение.

Дани Каназирева от ГЕРБ атакува ИТН, ИБГНИ и „Демократична България“ в прибързано приемане на закони. "Това ли е най-важната тема пред страната - Бюрото за защита? Нищо друго не е това, освен персонална атака. Нашият призив е категоричен: Спрете с тези упражнения и с този хаос, който създавате в страната във всяка една сфера", каза тя.

Председателят на Правната комисия Андрей Михайлов от ИТН защити депутатите, дали гласове „за“. "Понеже всички сме колеги юристи, има един похват, че когато не може да се влезе в професионален конфликт, да се минава на общополитически теми", каза той.

Бюрото за защита е описвано от различни медийни публикации (и от Тошко Йорданов) като "лична преторианска гвардия" на Иван Гешев. Служителите в него не са публично известни, а за всичко случващо се вътре държавното обвинение не дава отчет. Бюрото, което трябва да охранява свидетели и магистрати, участваше в акцията в президентството през лятото на 2020, след която започнаха протестите в страната.

Иван Гешев отново се яви в парламента и заяви, че Бюрото за защита било по-ефективно от НСО

Службата е определяна като паралелна структура на НСО, но в парламента миналата седмица главният прокурор каза, че тя била много по-ефективна в сравнение с Националната служба за охрана. Гешев изнесе доклад, в който посочи, че бюджетът на Бюрото е бил 5-6 пъти по-малък от този на НСО в периода 2018-2019, а също така отрече информацията, че структурата не е охранявала нито един свидетел през последната година.

Гешев каза, че заличаването на Бюрото ще бъде неправилна намеса на депутатите в съдебната власт и „българските граждани и магистратите ще платят цената“. Народните представители не приеха доклада на обвинител номер едно.

Преди четири дни вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че Гешев е охраняван  по три начина – от Бюрото за защита, от МВР и от НСО. Главният прокурор отрече.


Бойко Рашков: Три служби охраняват Иван Гешев

Полицай, наказан от МВР заради бой над протестиращи, е започнал работа при Иван Гешев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"