Снимка: © bTV

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов ще се включи в президентската кампания като кандидат. Новината, за която първи писа сайтът mediapool.bg в петък вечерта, официално е потвърдена от Управителния съвет на „Правосъдие за всеки“.

"Взехме решение да издигнем Лозан Панов като кандидат в избора за президент. В изпълнение на законовите изисквания образуваме Инициативен комитет.", пищат от неправителствената организация. Членовете на инициативния комитет се събират на първо заседаниев днес (2.10). като преди това ще се срещнат пред Президенстството.

Очаква се Панов да получи подкрепата на коалиция "Демократична България".

Мандатът на Лозан Панов като председател на ВКС изтича изтича на 10 февруари 2022 г.. Висшият съдебен съвет (ВСС) откри процедурата по избор на нов председател на Върховния касационен съд на 30 септември. Панов зае тази длъжност през 2015 г. със 7-годишен мандат, като не може да бъде избиран повторно.

В свое интервю преди дни Панов нападна държавния глава Румен Радев за пасивността му по отношение на съдебната реформа. "Ролята му не е да гледа отстрани", каза Панов.

„Всъщност, президентът изживя своя конституционен катарзис, когато преторианската гвардия на Гешев почука на неговата врата и влезе в президентството", коментира още Панев.

Пак по информация на Mediapool. bg кандидат-вицепрезидент заедно с кандидатурата на проф. Анастас Герджиков ще е полк. Невяна Митева, пиар на Военновъздушните сили, чийто командир беше Румен Радев преди да се кандидатира за президент. Тя е съпруга на Явор Матеев, командир на "Специални сили".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%