Анастас Герджиков: Преди 5 г. една от големите партии ме покани да участвам в президентските избори Снимка: © Булевард България

Преди 5 години ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков е получил покана за участие на президентските избори от една от големите партии.

Той обяви това пред журналисти на 1 октомври - ден след като потвърди официално, че инициативен комитет ще издигне кандидатурата му за държавен глава за вота на 14 ноември. Герджиков обаче отказа да спомене коя партия го е канила през 2016, когато вече от една година изпълняваше длъжността ректор на СУ.

Анастас Герджиков потвърди, че се кандидатира за президент

"Приех инициативен комитет да издигне моята кандидатура. Смятам, че мога да бъда полезен да олицетворявам единството на нацията. Работил съм в сложни организации, аз съм ректор на най-големия университет и председател на Съвета на ректорите - мога да балансирам между хора с различни интереси. Единствената ми мотивировка е в момент, в който политическото и социалното тяло е разпокъсано, да помогна за обединението на всички партии и всички българи", каза Герджиков пред медиите на събитие пред Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ.

Герджиков отказа да отговори на въпроса "Кой ви покани?", като заяви: "Ще отговоря на всички въпроси след два дни, когато обявим инициативния комитет. Ще приема подкрепа от всички партии, няма да откажа подкрепа. Амбицията ми е обединение на целия български народ и на българските партии".

"Разговарям с мои приятели от дясното и дясно-центристкото пространство от месеци. В последната седмица разбрах, че от ГЕРБ са готови да подкрепят тази кандидатура. Ще разговарям с всички партии от дясното и дясно-центристкото пространство", повтори ректорът на СУ.

Той коментира, че не само не е бил наясно със случая с плагиатството от страна на Петър Илиев, а доскоро не е знаел за съществуването на юриста, който Слави Трифонов и ИТН издигнаха за кандидат за вътрешен министър в неосъществения проектокабинет. Преди няколко дни Етичната комисия на СУ реши, че Илиев е плагиатствал от научния труд на колегата си в Юридическия факултет доц. Наталия Киселова, за да напише книгата си "Компетенцията на Народното събрание".

"Случаят с Петър Илиев не е прикючил, комисията продължава проверката. Когато тя завърши, ще се предприемат необходимите действия", каза Герджиков, а на въпрос защо "си е затварял очите", отговори: "Не само аз, но и деканът на Юридическия факултет (б.а. - Даниел Вълчев) не само не знаехме за случая, не знаехме, че съществува Петър Илиев".


Кой е проф. Анастас Герджиков - ректорът на Софийския университет, който се кандидатира за президентАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бившия кмет на Пловдив се сдоби с нов пост при митрополит Николай

Здравко Димитров ще отговаря за имотите на митрополията

18:06 - 08.12.2023
Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023
Живот

 За мисията да променяш детски съдби и да лекуваш невидими травми: Динилия Кръстева от фондация “Надежда за малките”

Майка на поне 178 деца, чийто живот не спира да се движи от чувството за смисъл - така накратко можем да опишем Данилия Кръстева - двигателят на фондация “Надежда за малките”.

16:00 - 08.12.2023
Важно днес

СДВР започна спецоперация за намаляване на инцидентите с пешеходци

Засилено е полицейското присъствие в районите около учебните заведения

15:59 - 08.12.2023