Анастас Герджиков: Преди 5 г. една от големите партии ме покани да участвам в президентските избори Снимка: © Булевард България

Преди 5 години ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков е получил покана за участие на президентските избори от една от големите партии.

Той обяви това пред журналисти на 1 октомври - ден след като потвърди официално, че инициативен комитет ще издигне кандидатурата му за държавен глава за вота на 14 ноември. Герджиков обаче отказа да спомене коя партия го е канила през 2016, когато вече от една година изпълняваше длъжността ректор на СУ.

Анастас Герджиков потвърди, че се кандидатира за президент

"Приех инициативен комитет да издигне моята кандидатура. Смятам, че мога да бъда полезен да олицетворявам единството на нацията. Работил съм в сложни организации, аз съм ректор на най-големия университет и председател на Съвета на ректорите - мога да балансирам между хора с различни интереси. Единствената ми мотивировка е в момент, в който политическото и социалното тяло е разпокъсано, да помогна за обединението на всички партии и всички българи", каза Герджиков пред медиите на събитие пред Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ.

Герджиков отказа да отговори на въпроса "Кой ви покани?", като заяви: "Ще отговоря на всички въпроси след два дни, когато обявим инициативния комитет. Ще приема подкрепа от всички партии, няма да откажа подкрепа. Амбицията ми е обединение на целия български народ и на българските партии".

"Разговарям с мои приятели от дясното и дясно-центристкото пространство от месеци. В последната седмица разбрах, че от ГЕРБ са готови да подкрепят тази кандидатура. Ще разговарям с всички партии от дясното и дясно-центристкото пространство", повтори ректорът на СУ.

Той коментира, че не само не е бил наясно със случая с плагиатството от страна на Петър Илиев, а доскоро не е знаел за съществуването на юриста, който Слави Трифонов и ИТН издигнаха за кандидат за вътрешен министър в неосъществения проектокабинет. Преди няколко дни Етичната комисия на СУ реши, че Илиев е плагиатствал от научния труд на колегата си в Юридическия факултет доц. Наталия Киселова, за да напише книгата си "Компетенцията на Народното събрание".

"Случаят с Петър Илиев не е прикючил, комисията продължава проверката. Когато тя завърши, ще се предприемат необходимите действия", каза Герджиков, а на въпрос защо "си е затварял очите", отговори: "Не само аз, но и деканът на Юридическия факултет (б.а. - Даниел Вълчев) не само не знаехме за случая, не знаехме, че съществува Петър Илиев".


Кой е проф. Анастас Герджиков - ректорът на Софийския университет, който се кандидатира за президент



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024
Важно днес

Гешев обвини комисията "Нотариуса" в предизборно шоу, направи свое и закри седянката (Обновена)

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Политика

Идва ли краят на лидерството на Матео Салвини?

Изправен пред спад в подкрепата сред избирателите си, лидерът на "Лига"  и настоящ заместник министър-председател на Италия Матео Салвини получи остра критика от основателя на партията - Умберто Боси

12:38 - 16.04.2024