Снимка: © Булевард България

Преди 5 години ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков е получил покана за участие на президентските избори от една от големите партии.

Той обяви това пред журналисти на 1 октомври - ден след като потвърди официално, че инициативен комитет ще издигне кандидатурата му за държавен глава за вота на 14 ноември. Герджиков обаче отказа да спомене коя партия го е канила през 2016, когато вече от една година изпълняваше длъжността ректор на СУ.

Анастас Герджиков потвърди, че се кандидатира за президент

"Приех инициативен комитет да издигне моята кандидатура. Смятам, че мога да бъда полезен да олицетворявам единството на нацията. Работил съм в сложни организации, аз съм ректор на най-големия университет и председател на Съвета на ректорите -  мога да балансирам между хора с различни интереси. Единствената ми мотивировка е в момент, в който политическото и социалното тяло е разпокъсано, да помогна за обединението на всички партии и всички българи", каза Герджиков пред медиите на събитие пред Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ.

Герджиков отказа да отговори на въпроса "Кой ви покани?", като заяви: "Ще отговоря на всички въпроси след два дни, когато обявим инициативния комитет. Ще приема подкрепа от всички партии, няма да откажа подкрепа. Амбицията ми е обединение на целия български народ и на българските партии".

"Разговарям с мои приятели от дясното и дясно-центристкото пространство от месеци. В последната седмица разбрах, че от ГЕРБ са готови да подкрепят тази кандидатура. Ще разговарям с всички партии от дясното и дясно-центристкото пространство", повтори ректорът на СУ.

Той коментира, че не само не е бил наясно със случая с плагиатството от страна на Петър Илиев, а доскоро не е знаел за съществуването на юриста, който Слави Трифонов и ИТН издигнаха за кандидат за вътрешен министър в неосъществения проектокабинет. Преди няколко дни Етичната комисия на СУ реши, че Илиев е плагиатствал от научния труд на колегата си в Юридическия факултет доц. Наталия Киселова, за да напише книгата си "Компетенцията на Народното събрание". 

"Случаят с Петър Илиев не е прикючил, комисията продължава проверката. Когато тя завърши, ще се предприемат необходимите действия", каза Герджиков, а на въпрос защо "си е затварял очите", отговори: "Не само аз, но и деканът на Юридическия факултет (б.а. - Даниел Вълчев) не само не знаехме за случая, не знаехме, че съществува Петър Илиев".


Кой е проф. Анастас Герджиков - ректорът на Софийския университет, който се кандидатира за президентАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях

Над 43% от изследваните тестове на Центъра по заразни болести са с "Омикрон"

Това е поредната серия от данни, показваща 227 нови случая на щама, който вече е в 18 области

"Изгубената дъщеря": Долу митът за перфектната майка

Дебютът на Маги Джиленхол е с невероятната Оливия Колман в главната роля

Стоян Денчев и "брандът България" - от павилиона на Експо 2020 в Дубай до Летище София

Бившият ректор на УниБИТ започва да навлиза и в управлението на туризма

Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла"

Играта е помогнала на стотици деца, страдащи от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

Теленор вдига цените на договорите с 3,3% от февруари

А1 още не са обявили дали ще правят индексация само за 2021 г.