Анастас Герджиков: Преди 5 г. една от големите партии ме покани да участвам в президентските избори Снимка: © Булевард България

Преди 5 години ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков е получил покана за участие на президентските избори от една от големите партии.

Той обяви това пред журналисти на 1 октомври - ден след като потвърди официално, че инициативен комитет ще издигне кандидатурата му за държавен глава за вота на 14 ноември. Герджиков обаче отказа да спомене коя партия го е канила през 2016, когато вече от една година изпълняваше длъжността ректор на СУ.

Анастас Герджиков потвърди, че се кандидатира за президент

"Приех инициативен комитет да издигне моята кандидатура. Смятам, че мога да бъда полезен да олицетворявам единството на нацията. Работил съм в сложни организации, аз съм ректор на най-големия университет и председател на Съвета на ректорите - мога да балансирам между хора с различни интереси. Единствената ми мотивировка е в момент, в който политическото и социалното тяло е разпокъсано, да помогна за обединението на всички партии и всички българи", каза Герджиков пред медиите на събитие пред Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ.

Герджиков отказа да отговори на въпроса "Кой ви покани?", като заяви: "Ще отговоря на всички въпроси след два дни, когато обявим инициативния комитет. Ще приема подкрепа от всички партии, няма да откажа подкрепа. Амбицията ми е обединение на целия български народ и на българските партии".

"Разговарям с мои приятели от дясното и дясно-центристкото пространство от месеци. В последната седмица разбрах, че от ГЕРБ са готови да подкрепят тази кандидатура. Ще разговарям с всички партии от дясното и дясно-центристкото пространство", повтори ректорът на СУ.

Той коментира, че не само не е бил наясно със случая с плагиатството от страна на Петър Илиев, а доскоро не е знаел за съществуването на юриста, който Слави Трифонов и ИТН издигнаха за кандидат за вътрешен министър в неосъществения проектокабинет. Преди няколко дни Етичната комисия на СУ реши, че Илиев е плагиатствал от научния труд на колегата си в Юридическия факултет доц. Наталия Киселова, за да напише книгата си "Компетенцията на Народното събрание".

"Случаят с Петър Илиев не е прикючил, комисията продължава проверката. Когато тя завърши, ще се предприемат необходимите действия", каза Герджиков, а на въпрос защо "си е затварял очите", отговори: "Не само аз, но и деканът на Юридическия факултет (б.а. - Даниел Вълчев) не само не знаехме за случая, не знаехме, че съществува Петър Илиев".


Кой е проф. Анастас Герджиков - ректорът на Софийския университет, който се кандидатира за президентАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев се разгневи на Рюте във Фейсбук

България най-вероятно ще остане сама в "чаклнята" на Шенген

00:16 - 03.12.2022

Има опасност България да остане сама извън Шенген

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация в УНИБИТ

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022