Правосъдният министър призова прокуратурата да разследва полицейското насилие на протеста срещу БФС Снимка: © Булевард България

Прокуратурата трябва да разследва най-тежките случаи на полицейско насилие, на които станахме свидетели по време на протеста срещу ръководството на БФС на 16 ноември. Според министъра на правосъдието Атанас Славов само така може да стане ясно какъв е коренът на проблема, защото не става въпрос за изолиран случай.

„Става дума не само за административни нарушения, става въпрос за престъпление. Вижда се, че има обезвредени, които лежат на земята и полицаи се връщат да бият с палки – това е престъпление,“ заяви Атанас Славов.

Той разказа, че е участвал в немалко протести и многократно е наблюдавал сценария, в който вместо да се изолират провокаторите, полицията изчаква напрежението на протеста да ескалира, след това започва разпръскването на хората „и в малките улички започват определени незакономерни действия на органите на реда,“ каза Славов.

„Това е сценарий, който сме наблюдавали многократно. Дали този случай е такъв, трябва да се проведе независимо разследване,“ коментира министърът на правосъдието.

„Ясно е, че има превишаване на правомощията от отделни служители на МВР и е необходимо всестранно, обективно, разследване, което е не просто вътрешно, а от прокуратурата. За да имаме гаранция за независимост,“ категоричен е Славов.

Според него има проблем, че се очаква вътрешните механизми на МВР да доведат до „очистителни действия“.

„Трябва да се стигне до корена на тази злоупотреба с власт, за да стане ясно дали става дума за нагнетено напрежение, дали става дума за недостиг на психологическа подкрепа на служителите на МВР, дали става дума за неупражнен контрол. Това са възможни хипотези. Не мисля, че на ръководно ниво са давани инструкции за насилие, това е недопустимо,“ заяви Славов.

По думите му многократните осъдителни решения Съда по правата на човека в Страсбург също изискват механизъм за независимо разследване на полицейско насилие.

По време на протеста срещу БФС полицията използва водни оръдия. След това се появиха десетки видеоклипове, чиито кадри показват неоправдано полицейско насилие.

Според МВР органите на реда са си свършили работата. На фона на потресаващи разкази на бити от полицията мирни протестиращи, вътрешното министерство обяви, че има "единични случаи на превишаване на правомощията", но като цяло са се справили със ситуацията добре.

От СДВР твърдят, че 19-годишното момиче "нямало дори одраскване" при ареста

МВР призна за издевателства на протеста, но имало опасност "да се запали София"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024
Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024