"Бой между агитки не е имало": Нов разказ на пострадал от полицаи на протеста срещу БФС

Седмица след безпрецедентния протест срещу БФС, в медийното пространство се появяват все повече свидетелства за случаи на неправомерни действия на органите на реда, които лесно могат да се определят като произвол.

Те са насочени не само към протестиращи, но и към случайни граждани и дори журналисти, отразяващи протеста.

Пореден разказ за упражнено полицейско насилие по време на мача между България и Унгария споделя тежко пострадалият Георги К. В интервю за Mediapool Георги разказва, че нападението над него е напълно непровокирано, а твърденията за бой между агитките са лъжливи.

„Нямаше такова нещо. В бара имаше фенове на “Левски“ и Спартак (Вн), говорехме си помежду си. Не е имало никакви дрязги. Абсолютно никакво напрежение. Не може близо два часа след протеста, когато всичко се е уталожило, по-агресивните вече са се прибрали, ти да ходиш да търсиш и нападаш малки групи хора“, казва Георги.

Той е поредният опровергал слуховете за сблъсък между агитките, с който се оправдаваше необходимостта от по-твърди действия от страна на силите на реда.

Мъжът се е намирал в заведението на ъгъла на Спортната палата в момента, когато полицаи нахлуват на територията на бара, и без да искат документ за самоличност, започват да удрят с палки клиенти.

„И в един момент, може би беше около 8 без 15, както си седим в бара, нахлуха полицаите. Аз седях в ъгъла. Един от полицаите мина зад гърба ми и започна да ме удря с палка през главата, тялото и краката. Аз се свих на бара. Тогава дойдоха и другите полицаи, които започнаха да ме удрят. След ударите с палка ме хванаха и започнаха да ми късат тениската умишлено. Разкъсаха ми цялата фланелка. После ме свалиха на земята сред разхвърляните маси и столове. Докато изкарваха хората от заведението, всеки минал полицай покрай мен, а аз съм паднал на земята, ме риташе. Това е продължило около 5 минути, може би шест“, разказва К.

Действията на органите на реда били съпроводени с крясъци „Айде да ви видим, нали сте мъже“.

Усещането в онзи момент мъжът определя като "чувстваш се супер унизен".

Казва, че досега никога не му се е случвало да го блъскат и ритат пред хора.

"След това ме хванаха, както бях със смъкнати панталони от влачене и ритници, извлякоха ме от заведението в това състояние, въпреки че ги молех да ме оставят, за да изляза сам.

Накрая един полицай ме хвана за врата и ме изхвърли на плочките пред заведението. И така, докато дойде линейката. Аз, падайки на земята, може би съм загубил за известно време съзнание, защото по това време започват някои неща да ми се губят."

Този свидетелски разказ се потвърждава и от множеството видеоклипове, разпространявани в социалните мрежи.

Георги е с травма на главата. Има хематоми, огромни синини и белези по цялото тяло. Краката му са дълбоко охлузени, „вероятно от ритниците“.

Той е категоричен, че ще съди МВР: „Ще заведа дело. Не мога да спя. Усещам постоянен страх, когато има хора около мен. Когато видя полицаи, започвам да изпитвам тежък дискомфорт. Започвам да си представям как започват да ме налагат, както си седя“.

Освен травматичния спомен от побоя, младият мъж дълго ще помни и „ококорените очи“ на някои от полицаите, които го карат да мисли, че е имало употреба на стимуланти.

Дали са били дрогирани или са взели някакви други стимуланти, не знам. Но очите им не бяха в естествено състояние. Аз съм бил и по мачове. Влизали са полицаи в сектора, виждал съм да удрят фенове, но такова нещо не съм виждал“, казва К.

В нарушение на правилата на МВР тези полицаи са нямали никакви обозначителни номера.

"Това бяха някакви маскирани хора. Не се знае дали не са някакви талибани, примерно. Нахлуват и започват да млатят наред. В бара имаше и унгарци, които бяха дошли за мача. И те пострадаха. Отнесоха по някоя и друга палка.", казва мъжът.

"Според него трябва да бъде отстранен всеки един, който отговаря за това нещо. От министъра - до командир на група. Това нещо тръгва отгоре." , завършва потърпевшият.


Полицаят насилник заплашил момичето на 19 г., че ще "види майка си студена"

Как се упражнява полицейско насилие: с палка, ритници и без идентификационни номера


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024