Как се упражнява полицейско насилие: с палка, ритници и без идентификационни номера

Вътрешният министър Калин Стоянов продължава с опитите да омаловажи случаите на полицейско насилие по време на протестите срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС) вечерта на 16 ноември. Той призна, че на демонстрациите е имало полицейски служители, които в разрез с правилата на МВР са били без идентификационни номера на видими места. Според неговите думи обаче тези случаи са били "единици".

Това стана по време на интервю по Nova със съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков, което беше прекъснато от Стоянов с обаждане по телефона в ефир.

Съгласно правилата за работа в МВР служителите трябва да носят подобни видими номера, включително и когато са със специално оборудване като бронежилетки, тактически елеци и противоударни жилетки. Номерът е шестцифрен и представлява правоъгълна лента от плат с определени размери.

Има и специални изисквания за носенето му - номерът трябва да бъде поставен на капака на десния преден джоб на връхната униформа при наличност на джоб, а в останалите случаи - в дясната горна част на работно облекло, по начин, по който да е видим.

Във видеоклиповете, които осветлиха полицейското насилие на протеста миналия четвъртък, не се виждат подобни отличителни знаци. Министър Стоянов оправдава това, като твърди, че номерата не се забелязват на кадрите, тъй като полицаите са били "по земята или са в някакво боричкане" и хората отсреща не могат да видят идентификаторите им. Той заяви, че този въпрос в момента се проверява.

Кратка проверка на "Булевард България" на снимки и видеоматериали от протеста показа, че случаите с липсващите идентификационни номера трудно могат да бъдат описани като "единици". На някои от кадрите, с които медията разполага, ясно се вижда как задължителният идентификационен номер липсва върху униформата на служители. Най-често това се наблюдава при полицаи, които са сложили черни маски върху лицата си.

Снимки от протеста в София срещу БФС

Отличителните знаци не могат да се видят и в повечето клипове, осветляващи полицейско насилие, включително и акцията в столичния бар на ъгъла на Спортната палата. Там полицаи с маски, палки, но мнозина от тях без номера, просто нахлуват и без да искат документ за самоличност, започват да удрят с палки клиентите, някои дори са ритани, докато са повалени на земята - според показанията на свиделели и някои кадри.

От снимки, с които "Булевард България" разполага, става ясно, че част от полицаите, които носят жилетки като предпазно средство, всъщност скриват с тях номерата, по които могат да бъдат разпознати. Има и такива, чиито идентификации са сложени и върху жилетките, каквито са изискванията, но те изглеждат по-скоро малцинство.

Освен на заснети видеа и статични изображения от вечерта на протеста, впоследствие бяха разкрити и още случаи на полицейски произвол, включително побой над 19-годишна протестираща, както и на 15-годишно момче и 30-годишен мъж, които дори не са участвали в демонстрацията, а само са били случайни минувачи в периметъра около националния стадион, в който течаха протестите и напрежението ескалира.

Носенето на задължителен идентификационен номер за органите на реда беше въведено в началото на 2022 г. след промени в инструкциите на МВР, предложени от тогавашния служебен вътрешен министър Бойко Рашков. Те бяха въведени именно заради случаите на полицейско насилие по време на антиправителствените протести през 2020 г.

Тогава МВР даде абсурдното обяснение, че номерата не се виждали, защото полицаите носели якета. Сега, въпреки промените, изглежда е намерено ново оправдание.


Още по темата:

Снимки от протеста в София срещу БФС Като по сценарий. Или ретроспекция на една кървава нощ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024