В Инспектората на ВСС няма сигнали за натиск върху магистрати Снимка: © Булевард България

В Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС) не са постъпвали сигнали за оказвано влияние над магистрати по повод съществуването на „SS” клуб, стопанисван от Мартин Божанов - Нотариуса. Това става ясно от позиция, публикувана на страницата на институцията.

"За съществуването на такъв клуб разбрахме от медийни публикации след убийството на Божанов, поради което още в началото на м. февруари 2024 г. изискахме от главния прокурор информация относно имената на магистратите, притежаващи членски карти за клуба и за периода, в който са го посещавали. До настоящия момент получихме единствено писмо, с което ни уведомява, че искането ни е препратено по компетентност на Софийска градска прокуратура (СГП). Изпратихме напомнително писмо и до последната посочена прокуратура, но все още нямаме отговор от нея", се казва в текста.

Убийството на Мартин Божанов – Нотариуса на 31 януари осветли тежки зависимости и групи за влияние в съдебната власт.

Той е осъждан за измама с влязла в сила присъда, подлаган е на процедура по конфискация на имущество от първата специализирана държавна комисия, станала известна като комисията "Кушлев" (на името на председателя си Стоян Кушлев - бел.р.).

Въпреки това Божанов се е ползвал с невъобразими привилегии пред МВР, съда и прокуратурата.

През 2021 г. Нотариуса беше публично осветен в престъпна дейност чрез разследването на Антикорупционния фонд "Списък за бърз контрол".

Тогава той и съдружниците му бяха направили опит да рекетират Ивайла Бакалова с "абонамент" от 100 000 евро, за да извадят мъжа ѝ Веселин Денков от ареста.

Паралелно с това Божанов беше уличен в заплахи срещу най-малко двама съдии - Цветко Лазаров през 2016 г. и Владислава Цариградска - през 2019 г.

От ИВСС все пак съобщават, че са образувани няколко преписки.

Отново във връзка с медийните публикации по темата за групите на влияние в съдебната система, в които са посочени имена на магистрати, е започнала проверка на имотните декларации за 2016 г., 2017 г., 2018 г., 2019 г., 2020 г., 2021 г. и 2022 г.

"От общо 14 магистрати, за които извършихме такъв анализ, за 13 от тях не се установиха данни за разминаване в стойността на имуществото на проверените лица и размера на декларираните получени средства. За един от проверените магистрати се установи разминаване между стойността на имуществото на магистрата и на свързано с него лице, и размера на декларираните получени средства. Предвид установеното, изпратихме сигнал до НАП и Комисията за противодействие на корупцията за установяване на действителното имуществено състояние на магистрата", посочват от Инспектората.


Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Прокурор и следовател отричат познанство с Нотариуса, не знаели и за клуба за магистрати


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024